Liona

Glutenvrij dieet tegen coeliakie

Er kan gekozen worden voor een glutenvrij dieet tegen coeliakie. Als je namelijk coeliakie hebt, kun je niet tegen gluten. Het is een chronische darmaandoening. Gluten kom je vaak tegen, je vindt ze in gerst, haver, rogge en tarwe. Er moet een strikt aangepast dieet worden gevolgd anders kun je de dunne darm beschadigen. Het kan zo erg worden dat je dunne darm bepaalde voedingsstoffen niet meer op kan nemen en dan kun je te maken krijgen met ondervoeding en ook met bloedarmoede en andere aandoeningen.

Daarom is het van belang dat je je houdt aan je glutenvrij dieet tegen coeliakie. Er is helaas geen andere behandeling mogelijk bij coeliakie. Je kunt symptomen wat verlichten en voorkomen, maar je moet dan wel levenslang kiezen voor een dieet.

  • Alles wat gluten bevat mag je niet eten en moet je vervangen door iets dat glutenvrij is.
  • Het vermijden van granen is van groot belang, dus geen haver, gerst, rogge en tarwe.
  • Je vindt vaak sporen van gluten in eten en medicatie, ook die moeten vermeden worden.
  • Je moet bij het volgen van een glutenvrij dieet jezelf aanpassen en het zal je zeker in het begin veel inspanning kosten. Een diëtist kan je het beste helpen zodat je op de goede weg wordt gezet en het dan alleen kunt. Soms kun je eens in de zoveel tijd naar de diëtist toe gaan voor advies en om te kijken hoe het nu met je gaat. Na een tijdje weet je precies wat je wel en niet mag eten en hier dien je je dan ook strikt aan te houden.
  • Het vermijden van gerst, bulgur, aardappelzetmeel, meel, spelt, matse, kamut, griesmeel en triticale is van groot belang. Dit houdt in dat je bier, brood, snoep, koekjes, gebak, ontbijtgranen, havermout, pasta, boterhammenvlees, dressings en soepen met gluten moet vermijden.
  • Je moet ook toevoegingen aan voedsel vermijden, lippenstift moet je vermijden, speelklei moet je vermijden en medicijnen (eerst goed navragen welke je wel en niet kan nemen) en tandpasta moet vermeden worden. Daarbij moet je opletten met kruisbesmetting.
  • Er zijn ook dingen die je wel mag eten, dingen die glutenvrij zijn. Je kunt hierbij denken aan maïs, polenta, pijlwortel, rijst, aardappel, soja en boekweit. Maar ook vlees, vis, fruit, zuivelproducten en groenten mag je gewoon eten. Let op want ook wijn en likeur mag gedronken worden.

Veel mensen denken dat het leven met coeliakie onmogelijk is, maar je ziet dat er genoeg is wat je wel mag eten. Het belangrijkste is dat je gaat kijken wat je wel en niet mag hebben en dat je daar een overzicht van hebt. Na een tijdje weet je precies wat je wel en niet mag hebben en kun je zo even boodschappen doen zonder het etiket te lezen. In het begin kost het wat meer tijd, maar het is wel beter omdat je hiermee je dunne darm kunt beschermen.

Afdrukken