Liona

De gevolgen van een hoog cholesterol

De gevolgen van een hoog cholesterol

Er zijn heel wat mensen die te kampen hebben met een te hoge cholesterolwaarde. Vaak hebben deze mensen dan geen weet van de gevaren van een te hoog cholesterol. Er zijn allerlei oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een te hoge cholesterol. Vaak is een ongezonde levensstijl de oorzaak. Dat kan er voor zorgen dat je te maken krijgt met nare gevolgen. Wanneer dan niets gedaan wordt aan deze ongezonde levensstijl dan is dat een slechte zaak voor je lichaam. Een te hoog cholesterol gehalte kan zelfs tot de dood leiden.

De gevolgen

Cholesterol is nodig voor ons lichaam, het is zelfs onmisbaar. Maar wanneer er zich teveel cholesterol in ons lichaam bevindt gaat dit zich ophopen aan de binnenkant van de wanden van de bloedvaten. Het gevolg kan dan zijn dat je aderen dicht slibben. Er bestaat dan de kans op hart- en vaatziekten. Een hart- of vaat ziekte kan uiteindelijk ernstige gevolgen hebben. Je kunt dan denken aan een hartinfarct, maar ook een beroerte kan je treffen. Wanneer de ophoping van cholesterol plaats vindt, kan dat ook leiden tot verkalking van de slagaderen. Maar er zijn meer gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte.

Wanneer je medicijnen moet nemen om je gehalte te laten dalen, dan kunnen deze medicijnen allerlei bijwerkingen hebben. Je kunt dan denken aan duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, futloos, weinig energie en spierpijn. Dat zijn zomaar een aantal gevolgen die kunnen optreden als je medicijnen neemt voor een te hoog cholesterol. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Belangrijk om gezond te leven

Wanneer je niet te maken wilt krijgen met de gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte, zul je gezond moeten leven. Het kan natuurlijk zijn dat je van nature een hoog cholesterolgehalte hebt, hier kun je niets aan doen. Maar vaak ontstaat een hoog cholesterolgehalte door een ongezonde levensstijl. Daarom moet je je leefstijl aanpassen, je zult vette producten moeten laten staan. Verzadigde vetten moet je vermijden om zodoende je waarde naar beneden te krijgen. Een aangepast dieet kan ook helpen om je cholesterolgehalte op een goed niveau te brengen. Een arts moet inschatten welke behandeling er nodig is. Maar vaak is een switch van levensstijl al voldoende. Gezond eten en voldoende bewegen staan dan voorop en zodoende kun je een goed gehalte behalen en behouden.

Wanneer je niets doet

Wanneer je niet probeert om je cholesterolgehalte te laten dalen, dan kan dit nare gevolgen hebben. Je aderen slibben immers dicht en dat kan uiteindelijk leiden tot de dood. Het hart zal dan meer zijn best moeten doen om bloed rond te pompen (harder moeten werken), dat kan leiden tot een hartinfarct en dat kan dus dodelijk zijn. Wanneer je dus een te hoog cholesterolgehalte hebt, zul je hiermee aan de slag moeten gaan.

Afdrukken
Meer in Cholesterol
Cholesterolverlagend dieet
Ga op cholesterolverlagend dieet

Wanneer je te kampen hebt met een te hoog cholesterolgehalte, zijn er meerdere manieren om van deze hoge waarde af...

Sluiten