Liona

Gescheurde kruisbanden of ligamenten

Een andere naam voor gescheurde kruisbanden zijn ligamenten. Bij een ligament gaat het over een band van bindweefsel om een gewricht. Om het even duidelijker uit te leggen, de gewrichtsbanden verbinden twee beenderen met elkaar rondom een gewricht. Het gewricht wordt hierdoor versterkt en als je te grote bewegingen gaat maken in verschillende richtingen dan kunnen deze worden afgeremd. Als je te hevige bewegingen gaat maken dan kunnen de ligamenten scheuren. Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn het verdraaien van een been of het omzwikken van je enkel. Dit zijn pijnlijke gebeurtenissen en daarom moet je hier goed op letten als je bijvoorbeeld gaat sporten. Als het over je gewrichten gaat, dan weet je wellicht al dat deze erg kwetsbaar zijn. Je knie is een erg gevoelig en kwetsbaar gewricht. Er komen hier drie beenderen uiteindelijk samen. Dit zijn je dijbeen, je scheenbeen en je knieschijf. Deze zijn met elkaar verbonden en worden bijeengehouden door vier ligamenten. Deze houden de knie stabiel. Wist je ook dat er twee collaterale ligamenten aan de zijkanten van de knie aanwezig zijn? Er zijn dan ook twee kruisbanden in de knie. Diegene die rond de knie lopen hebben ook de grootste kans om te scheuren, hier wordt veel druk op uitgeoefend. Je gewicht steunt namelijk op je knieën en als je aan het sporten bent is dat alleen maar meer en dan ben je ook continu aan het veranderen van richting. Je maakt ineens een hele vreemde stopbeweging en dit kan er voor zorgen dat je extra klachten krijgt of dat er een scheur(tje) ontstaat. Het is belangrijk dat je abrupte bewegingen gaat voorkomen, maar dat gaat niet bij iedere sport. Je kunt wel wat voorzichtiger zijn en probeer daarom ook te kijken wat je hier aan kunt doen en vermijd een risicovolle sport als je snel gescheurde kruisbanden, zwakke knieën hebt.

Scheuren van kruisbanden

Je kruisbanden kunnen snel scheuren, zeker als het over je voorste kruisband gaat. De stabiliteit in je knie moet daarom goed zijn en je moet gecontroleerde bewegingen maken, als je dat niet doet dan is de kans op scheuren groter. Een ligament speelt hierin een belangrijke rol. Als je tijdens het sporten verkeerde bewegingen maakt dan kan er sprake zijn van gescheurde kruisbanden. Dit komt veel voor bij hockey, tennis, basketbal en ook bij voetbal. Als je ligament dan gescheurd is dan wil dat ook zeggen dat je knie onstabiel is en dat je moeilijk kunt bewegen en soms niet meer kunt bewegen. Als je een scheur hebt in je gehele kruisband dan kan dat niet spontaan genezen. Een operatie is dan noodzakelijk. Als je dat niet doet dan kan de blessure alleen maar erger worden. Bij pijn in de knie moet je ook stoppen met sporten en niet doorgaan want pijn is altijd een signaal!

Gescheurde kruisbanden genezen niet vanzelf

Je gewrichtsbanden kunnen niet spontaan genezen. Ze moeten aan elkaar worden gehecht en daar is een operatie voor nodig. Je kunt dan nieuw bindweefsel krijgen dat hier aan vast wordt gehecht. Er kan dan een nieuw ligament over het bindweefsel groeien. Dan wordt de knie vanzelf weer stabiel en meestal gaat het zo snel dat je ook na een aantal maanden weer kunt sporten. Maar je moet vaak wel rekening houden met een revalidatie van zes maanden! Let daarom goed op:

  • Ben voorzichtig met sporten
  • Stop wanneer je pijn hebt in de knie
  • Blijft de pijn aanhouden ga dan naar de dokter
  • Met gescheurde kruisbanden moet je alles goed laten genezen en niet te snel weer gaan sporten!