Liona

Wat is geelzucht?

Veel mensen zeggen dat Hepatitis A een andere naam is voor geelzucht. Geelzucht kan voorkomen als symptoom bij volwassen die Hepatitis A hebben. Het is vaak een teken dat er wat mis is met je lever. Als je geelzucht hebt dan is de huid vaak geel van kleur en ook bij de ogen kan het oogwit duidelijk zichtbaar geel zijn. Dit heeft te maken met een opeenhoping van het geelbruine bilirubine in het bloed.

Wat is bilirubine?

Dit is een afvalproduct van het bloed, het wordt gevormd als oude rode bloedcellen worden afgebroken. Normaal gesproken zorgt de lever er voor dat de stof uit het bloed wordt gehaald. De stof gaat dan met urine en met ontlasting je lichaam uit. Maar wanneer je lever niet goed werkt, dan wordt de hoeveelheid van deze stof alsmaar groter in je bloed. Dit is de oorzaak van geelzucht. Je kunt ook last krijgen van:

  • Donkergekleurde urine
  • Jeuk
  • Stopverfachtige ontlasting

Binnen zes weken is geelzucht vaak weer over, maar soms moet iemand in een ziekenhuis worden opgenomen maar dat komt zelden voor.

Geelzucht en Hepatitis A

Hepatitis A en geelzucht horen bij elkaar. Het gaat daarbij om een ontsteking aan de lever. Hepatitis A is afgeleid uit het Grieks. Het woord hepar wil zeggen lever en itis is een ontsteking. Maar er zijn diverse soorten Hepatitis A en dit komt omdat de ontsteking aan de lever diverse oorzaken kan hebben. Bij de variant Hepatitis A gaat het over een ontsteking van de lever welke is veroorzaakt door een virus. Het is een ander virus dan bij Hepatitis B en Hepatitis C. Het zijn wel alle drie leverontstekingen, maar alle veroorzaakt door een ander virus. Ze worden alle drie veroorzaakt door een infectie en om die reden noemen ze het ook wel virale hepatitis.

Minst erge vorm is Hepatitis A

Er zijn drie virale ontstekingen waarvan Hepatitis A de minst erge variant is. Bij kinderen komt het vaak voor maar ook bij volwassenen. Kinderen worden er meestal niet ziek van. Volwassenen kunnen er daarentegen wel ziek van worden. Dit kan een paar weken zijn maar anderen kunnen ook een paar maanden ziek zijn. Als je besmet bent geweest met Hepatitis A dan gaat het virus vanzelf weer je lichaam uit. Het is geen chronische aandoening. De ziekte komt en de ziekte gaat. A

ls je een keer Hepatitis A hebt gehad dan word je hier immuun voor. Als je dan nog een keer in aanraking zou komen met Hepatitis A dan wordt het virus meteen opgeruimd en krijg je dus geen klachten. Dit is bij de andere varianten anders. Bij Hepatitis A kunnen volwassenen geelzucht krijgen en dit kan erg vervelend zijn. Je kunt het wel goed aan de huid en aan de ogen zien wanneer hier sprake van is, zo kun je Hepatitis A ook snel herkennen.

Afdrukken
Meer in Hepatitis A
Vaccinatie en voorkomen van hepatitis A

Hepatitis A kan worden voorkomen door middel van een vaccinatie. Er zijn echter nog meer dingen waar je aan moet...

Sluiten