Liona

Hoe gebruik je antibiotica op een correcte wijze?

Hoe gebruik je antibiotica op een correcte wijze?

Als je antibiotica krijgt voorgeschreven moet deze op een goede manier worden ingenomen. De arts geeft aan hoe je deze medicatie in moet nemen, wanneer, hoeveel pillen en hoelang de kuur duurt. Je moet een antibioticakuur altijd afmaken. Wanneer je eerder stopt dan is de kans groot dat de klachten weer terugkomen. Het is daarom aan te raden dat je altijd goed de bijsluiter doorneemt en bij vragen de apotheek of de arts raadpleegt. Zo zorg je er voor dat je de antibiotica altijd op de juiste manier inneemt.

De juiste wijze van inname van antibiotica

Veel mensen gebruiken antibiotica en stoppen te vroeg, ze voelen zich goed en denken dat ze mogen stoppen. Het kan ook zijn dat mensen de dosis die zij hebben te sterk vinden en last hebben van bijwerkingen en dan in plaats van twee pillen per dag er maar eentje nemen. Dit is iets wat je niet moet doen, de arts schrijft de antibiotica niet voor niets voor!

Antibiotica onder toezicht van de arts

Het kan zijn dat je uit voorzorg antibiotica hebt gekregen, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat of wanneer het net weekend is. Verergeren de klachten in die tijd dan kan de arts aangeven dat je antibiotica moet gaan gebruiken.

Wanneer de klachten echter verminderen zonder de antibiotica dan heb je de kuur niet nodig. Voel je je over een paar weken dan niet goed, neem dan NIET op eigen houtje de antibiotica die je hebt liggen. Het kan zijn dat de klachten die je hebt niet aangepakt moeten worden met antibiotica. Ga daarom altijd voor advies naar een arts als je je niet goed voelt, maar neem de antibiotica niet!

Voorschriften van antibiotica volgen

De arts zal duidelijk aangeven hoeveel dagen je de antibiotica moet gebruiken, hoeveel pillen per dag, etc. Deze informatie is van groot belang. Daar moet je je dan ook aan houden, ga niet zelf dokter spelen en zorg er voor dat je je aan alle voorschriften houdt. De arts zal berekenen hoeveel pillen je nodig hebt en dit is gebaseerd op de klachten van de aandoening. De ene keer heb je meer antibiotica nodig dan de andere keer, maar dat is afhankelijk van de ziekte.

Wat als je antibiotica bent vergeten?

Het kan zijn dat je de antibiotica bent vergeten in te nemen. Zorg er dan voor dat je de dosis zo snel mogelijk inneemt. Het kan zijn dat je de nieuwe dosis dan alweer moet nemen of bijna, sla de vergeten dosis dan over. De arts zal ook aangeven wanneer je de antibiotica in moet nemen, meestal is dat bij de maaltijd, anderen moeten juist buiten de maaltijd om in worden genomen. Dit is weer afhankelijk van het soort antibiotica dat je voorgeschreven krijgt.

Gooi antibiotica weg (lever de kuur in bij de apotheek) en bewaar de kuur niet

Het kan zijn dat de arts zegt dat je na een week terug moet komen op controle om te zien of dat de antibiotica aanslaat. Wanneer dat niet zo is kan het zijn dat hij andere antibiotica voorschrijft. De kuur die je dan thuis hebt liggen moet je dan weggooien (inleveren bij de apotheek), bewaar ze niet!

Afdrukken
Meer in Antibiotica
Penicillineallergie
Penicillineallergie

Een penicillineallergie komt voor, je weet dit pas als je een keer ermee in aanraking bent gekomen. Het is een...

Sluiten