Liona

Flauwvallen behandeling

Flauwvallen is geen pretje. Toch kun je er meestal niets aan doen. Wanneer je bijvoorbeeld epilepsie hebt kun je niet altijd voorkomen dat je flauw gaat vallen. Sommige oorzaken van flauwvallen kun je wel tegengaan. Er zijn namelijk mensen die flauwvallen wanneer zij te weinig hebben gegeten. Daarom is het van belang dat je drie keer per dag in ieder geval eet. Als je lichamelijk inspannend werk verricht is het belangrijk om je maaltijden over de dag te verdelen en een keer wat extra te eten, bijvoorbeeld banaan, een peer of een appel. Je verbruikt meer energie en die moet weer aangevuld worden. Een ander voorbeeld is wanneer je naar een concert gaat. Als het hier erg druk is en je krijgt het warm, dan kan het zijn dat je veel gaat transpireren, je maakt je druk, stress, je hersenen krijgen minder zuurstof en je valt even weg.

Symptomen

Het flauwvallen zelf maak je niet bewust mee. Het is mogelijk dat je juist tevoren wazig ziet en merkt dat je je niet goed voelt. Anderen merken het beter. Zij zien wat er gebeurt en dat kan voor hen een akelig beeld zijn. Je ziet iemand zweten, geeuwen, zuchten en diegene ziet erg bleek. Iemand kan zich misselijk voelen, hoofdpijn hebben of duizelig zijn. Diegene kan op de grond in elkaar zakken, flauwvallen dus. Maar vaak komen mensen snel weer bij. Als iemand gaat liggen dan stroomt het bloed weer snel naar de hersenen waardoor iemand snel weer bij kennis is. Denk niet meteen als iemand er weer is, dat het flauwvallen voorbij is, als iemand namelijk te snel op gaat staan kan het flauwvallen zich herhalen.

Wat te doen bij flauwvallen?

Als er iemand is flauwvallen dan is het belangrijk dat je diegene op de grond legt. Je zorgt er op deze manier voor dat de hersenen weer sneller zuurstof krijgen en dat zal er voor zorgen dat diegene sneller bij bewustzijn is. Dan is het belangrijk dat je kleding die knelt los maakt zodat diegene genoeg frisse lucht krijgt. Heeft diegene die is flauwvallen een jas aan maak de jas dan los. Frisse lucht is namelijk van groot belang als iemand is flauwvallen. Blijf ook bij het slachtoffer, je moet diegene geruststellen en het advies geven om te blijven liggen. Leg dan uit dat diegene net is flauwvallen en dat hij nu even rustig moet blijven liggen zodat hij weer kan herstellen en de hersenen weer genoeg zuurstof krijgen. Meestal blijft iemand tien minuten liggen en dan gaat het weer beter. Dan kan diegene even op een stoel zitten en wat water drinken. Diegene zal zelf opstaan wanneer hij of zij zich beter voelt. Dit zal bij de een sneller zijn dan bij de ander.

Handelen bij flauwvallen samengevat Als iemand flauw is gevallen dan handel je als volgt:

  • Leg het slachtoffer op de grond, hierdoor krijgen de hersenen eerder zuurstof
  • Maak kleding rondom de hals los zodat er vrij geademd kan worden
  • Frisse lucht is van belang zorg dat er niet teveel mensen om hem of haar heen staan
  • Blijf diegene geruststellen en laat hem of haar niet alleen
  • Laat iemand die is flauwgevallen minimaal tien minuten liggen
  • Daarna kun je diegene op een stoel laten zitten en wat water geven
  • Diegene zal zelf opstaan als hij zich beter voelt.

 

Afdrukken