Liona

Enuresis nocturna

Enuresis nocturna

Een andere naam voor bedplassen is enuresis. Als je per ongeluk in bed plast dan noemen we dat bedplassen, of enuresis nocturna. Als je niet wakker wordt in je slaap en je blaas zit vol dan moet het er toch uit. Het kan zijn dat je blaas nog niet in staat is om de samentrekkingen tegen te houden. Dit moet je tijdens de ontwikkeling aanleren. Bij kinderen komt de enuresis nocturna dan ook vaker voor dan bij volwassenen.

Enuresis nocturna en de leeftijd

De vaardigheden om het samentrekken van de blaas bijvoorbeeld te leren is niet leeftijdsafhankelijk. De een heeft het snel onder controle, de andere wat later. Tussen de achttien maanden en de drie jaar kan een kind leren een plasje uit te stellen, dit leren zij wanneer de blaas vol is. Je leert kinderen wanneer zij wakker zijn dat ze naar de wc moeten gaan. Als ze wat ouder zijn dan kunnen ze het ook leren wanneer ze slapen.

De ontwikkeling van kinderen bij enuresis nocturna

Kinderen kunnen in de nacht leren hun plas op te houden of ze kunnen dan naar de wc gaan. Vanaf ongeveer vijf jaar hebben de kinderen controle over de blaas. Enuresis nocturna moet daarom ook niet gezien worden als een slaapstoornis. Als het minimaal twee keer in de week gebeurt bij iemand van vijf jaar of ouder, dan kan het wel een probleem zijn. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen primair en secundair bedplassen. Bij de primaire vorm gaat het over niet langer dan zes maanden achter elkaar droog kunnen blijven. Is het secundair? Dan betreft het een aansluitende periode van zes maanden droog, ook in de nacht. Hierbij komt ook nog dat het gaat over minimaal twee keer in de week gedurende een periode van drie maanden wanneer er sprake moet zijn van bedplassen.

Wie heeft er last van enuresis nocturna?

Primair bedplassen komt bij 10% van de kinderen van zes jaar voor. Bij 7% van de 7 jarigen komt het voor en bij ongeveer 5% bij kinderen van tien jaar. Kinderen van 12 jaar krijgen hier voor 3% mee te maken en van de achttienjarigen ongeveer 1 tot 2%. Het is bekend dat het vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes. Bij volwassenen komt enuresis nocturna bij 2,1% voor. Het kan ook zijn dat sommige volwassenen per ongeluk plassen wanneer zij wakker zijn. Dit kan dan samenhangen met een lichamelijk probleem.

Secundair bedplassen

Als er sprake is van secundair bedplassen dan kan er gezegd worden dat het op alle leeftijden voor kan komen. Het kan wel samenhangen met een urinewegprobleem, een toename van urineproductie, een lichamelijk onvermogen, chronische verstopping, een neurologisch probleem, stress of een obstructief slaapapneusyndroom, ook wel OSAS genoemd. Als volwassenen wat ouder zijn dan kan het samenhangen met congestief hartfalen, OSAS, depressie en dementie.

Afdrukken