Liona

Eerste symptomen bij diarree

Wanneer je last hebt van diarree dan heb je vaak als eerste last van een losse en waterachtige stoelgang. Maar het gaat vaak samen met buikpijn en koorts. Het kan ook zijn dat je je darmen niet onder controle kunt houden. Mocht het zo zijn dat je misselijk bent en je moet braken, dan kan dat er op wijzen dat je een infectie hebt. Deze kan leiden tot een bloederige stoelgang. Er kan niet vooraf gezegd worden welke symptomen er allemaal samen kunnen gaan met diarree dit hangt namelijk af van wat de oorzaak is.

  • Is er sprake van chronische diarree? Dan kan dat als gevolg hebben dat iemand ondervoed raakt of gewicht gaat verliezen
  • Heb je last van diarree samen met braken, dan kun je uitdrogen. Daarom moet je bij diarree veel water drinken
  • Heb je koorts en diarree, dan verlies je extra veel vocht en dan moet je echt veel blijven drinken. Al komt het er meteen weer uit, drinken moet je echt blijven doen.
  • Je kunt uitdroging herkennen aan een droge mond, dorst, droge ogen en onregelmatig urineren.
  • De uitdroging kan meestal voorkomen worden als je genoeg gaat drinken.
  • Water, soep en bouillon kunnen het beste worden gekozen als je uitdroging wilt voorkomen.

Wat merk je als eerste?

Het kan zijn dat de diarree heel onverwachts komt. Het kan ook zijn dat je misselijk bent en buikkrampen hebt. Dan kunnen dat de eerste symptomen zijn. Sommige mensen hebben eerst koorts, krijgen daarna buikpijn en vervolgens krijgen zij diarree. Het kan daarom bij iedereen anders zijn hoe dat het tot uiting komt. Het is van belang dat je achter de oorzaak kunt komen.

Wanneer je bijvoorbeeld iets verkeerds hebt gegeten dan kun je hier de volgende keer op letten. Sommige mensen houden er van dat het vlees rood gegeten wordt. Dit kan betekenen dat het net niet goed gaar is. Hierdoor kun je diarree krijgen. Daarom is het van belang dat je hier goed op gaat letten en dit gaat voorkomen. Zorg dat je op tijd gaat handelen als je last hebt van diarree. Dit kan er voor zorgen dat de klachten sneller afnemen.

Wanneer het langer dan vijf dagen duurt kun je maar beter de huisarts bellen en vragen wat er aan gedaan kan worden. Soms kan er een middel worden gegeven dat de diarree remt.

  • De huisarts moet je meteen bellen wanneer kinderen jonger dan zes maanden diarree krijgen
  • Als kinderen ouder zijn dan zes maanden en diarree hebben met koorts hoger dan 38 graden, dan moet je ook de huisarts inschakelen.
  • De kans op uitdroging is bij kinderen groot dus laat hen veel drinken.
  • Willen kinderen niet drinken? Neem dan contact op met de huisarts
Afdrukken
Meer in Diarree
Verschillende soorten diarree

Er zijn verschillende soorten diarree. Deze worden hier uitgelegd zodat je deze kunt herkennen: Acute diarree, deze vorm van diarree...

Sluiten