Liona

Een goede behandeling van epilepsie

Epilepsie kan worden behandeld, maar er moet wel bij worden gezegd dat de oorzaak vaak niet weggenomen kan worden. De meeste mensen die lijden aan epilepsie gebruiken medicijnen. Deze noemen we anti-epileptica. De medicijnen werken hierbij niet genezend. Het gaat er om dat aanvallen onderdrukt kunnen worden en meestal werkt dit goed. In het begin is het vaak zoeken naar de juiste medicatie, het kan zijn dat het ene medicijn niet aanslaat bij iemand en dat er gekeken moet worden naar een ander medicijn. Iemand kan bijvoorbeeld heftig reageren op de bijwerkingen en dan is een ander medicijn noodzakelijk omdat het anders averechts gaat werken.  De diagnose van epilepsie wordt niet zomaar vastgesteld. Om te beginnen is er eerst een goede beschrijving nodig van de aanval. Aan de hand daarvan wordt er onderzoek gedaan in het ziekenhuis om te zien of dat het gaat over epilepsie of een andere aandoening. Wanneer uit de onderzoeken naar voren komt dat het gaat over epilepsie dan kan de behandeling worden ingezet, maar dit is vaak een lang proces. Er zijn namelijk veel medicijnen die ingezet kunnen worden om epilepsie te behandelen. Er moet gekeken worden welke soort bij welke persoon past en daar kan wat tijd overheen gaan.

Medicatie bij epilepsie

Bij veel mensen die lijden aan epilepsie wordt gekozen voor medicijnen. Soms kan een operatie ook helpen om van de epilepsie af te komen. Dit wordt niet zomaar gedaan, dit wordt alleen gedaan bij mensen die niet of onvoldoende reageren op de behandeling met medicatie of teveel bijwerkingen hebben. Er kan eventueel ook een ketogeen dieet in worden gezet wanneer medicatie en een operatie geen optie zijn. Een andere methode die ingezet kan worden is nervus vagus stimulatie. Met deze methode kunnen de epileptische aanvallen onderdrukt worden. Er kunnen dan elektrische impulsen met een apparaatje worden verzonden naar de nervus vagus, dit is je zenuwverbinding, in de hals.

Gesprekken over epilepsie

Het is van belang dat mensen met epilepsie praten over de aandoening, zodat zij zelf ook een beeld krijgen waar zij tegenaan lopen en waar zij mee te maken hebben. Mensen met epilepsie weten vaak niet wat een aanval precies met hen doet. Zij maken het zelf niet mee, ze zijn vaak afwezig en alleen de omgeving ziet wat zij meemaken tijdens een aanval. Dit kan er voor zorgen dat het vragen bij hen oproept en dan is het van belang dat hier over wordt gesproken. Maar wat bespreek je dan met een hulpverlener over epilepsie?

•              Er wordt gesproken over de soort epilepsie die je hebt

•              Er kan gesproken worden over aanvallen, hoe dat gaat, wat er gebeurt en wat mensen doen om je te helpen

•              De behandelmethoden moeten worden besproken zodat de persoon met epilepsie ook zelf mee kan denken over welke optie hij of zij wil proberen

•              Maar ook sociaal gezien moet epilepsie besproken worden. Mensen met epilepsie kunnen bang zijn, ze weten niet goed hoe de omgeving op hen reageert als zij een aanval krijgen en dat moet ook besproken worden zodat zij een goed sociaal netwerk om zich heen hebben, dat op de hoogte is van hun situatie.

Afdrukken
Meer in Epilepsie
Wanneer spreken we nu echt over epilepsie?

Als iemand een aanval heeft gehad wil dat niet meteen zeggen dat het epilepsie is. Er zijn ook andere aandoeningen...

Sluiten