Liona

Difterie

Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze kan zich eenvoudig vermeerderen. Er wordt een gifstof gemaakt en deze zal het weefsel beschadigen. Het weefsel van de luchtwegen wordt het meest aangetast, het hart en zenuwstelsel worden ook aangetast. Een variant van difterie is de huiddifterie. Dit kan eenvoudig aan elkaar worden doorgegeven door middel van hoesten. Maar ook als je in contact komt met opgehoest slijm of bijvoorbeeld vocht van een wond welke besmet is kun je eenvoudig besmet raken met difterie. Voedsel en melk kunnen ook besmet raken, daardoor kun je de ziekte ook oplopen. Wanneer je besmet raakt word je gemiddeld na twee tot vijf dagen ziek. Vroeger was het anders, toen droegen veel mensen de bacterie bij zich en zij hadden niet eens verschijnselen. Tegenwoordig is dat niet meer zo, de vaccinatie tegen difterie zorgt hier namelijk voor.

Veel symptomen difterie

Er zijn veel symptomen die bij difterie horen. Het begint vaak met keelpijn en koorts:

  • Taai en grijs beslag op keelamandelen;
  • Taai en grijs beslag in de keelholte ;
  • Het kan zijn dat de hals is opgezwollen;
  • Benauwdheid en verslikking wanneer difterie in de luchtpijn aanwezig is;
  • Er kan een neusinfectie optreden.

Er zijn mensen die last krijgen van hartklachten, dat is ongeveer het geval bij 10-25% van de patiënten. Dit wordt veroorzaakt door het gif, omdat de hartspier dan wordt aangetast. Je zenuwstelsel raakt vaak ook beschadigd, wat zich uit in verlamming. Dit treedt echter alleen op wanneer mensen hevige klachten hebben. Als je niet goed kunt slikken dan kan dat verslikking als gevolg hebben.

Je kunt ook last krijgen van aantasting van de aangezichtszenuwen. Als gevolg daarvan kun je scheel zien en last hebben van een verminderde gezichtsscherpte. Wat later in het stadium kan iemand last krijgen van spierzwakte van de ledematen. 5-10% van de mensen ging vroeger dood aan difterie. Dit was bij heel jonge mensen en bij de oudere mensen. De mensen met een gemiddelde leeftijd konden rustig aan herstellen, maar soms kon dat wel maanden duren en soms wel meer dan een jaar. Momenteel kan difterie ook nog dodelijk zijn.

Vaccinatie difterie in RVP

In Nederland is er vaccinatie tegen difterie in 1952/1953 beschikbaar gekomen. Vanaf het haar 1957 werd difterie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, ook wel RVP genoemd. Dit was een onderdeel van het DTP vaccin. Er zijn mensen die behoren tot de risicogroep van het krijgen van difterie, dit zijn de mensen die om welke reden dan ook de vaccinatie niet halen, bijvoorbeeld om religieuze redenen of vanwege levensbeschouwelijke redenen. Maar ook oudere mensen die voor de invoering van de vaccinatie zijn geboren worden gezien als de risicogroep. Wanneer iemand difterie heeft moet dat gemeld worden, omdat de kans op besmetting erg groot is.

Difterie in Nederland

In Nederland zijn er niet zoveel mensen met difterie. Voordat de vaccinatie tegen difterie werd gegeven waren er per jaar tussen de 2000 en 4500 meldingen van mensen met difterie. In de oorlog en net daarna waren het soms tienduizenden mensen. Maar vanaf 1960 komt het bijna niet meer voor dat mensen te maken krijgen met difterie. Tussen 2005 en 2009 is er niemand met difterie opgenomen. In Nederland is er geen sterfte meer door difterie tussen 1996 en 2009. Vroeger waren er ongeveer tussen de100 en 400 sterfgevallen per jaar, dankzij de vaccinatie is dat verleden tijd.

Europa en difterie

Het westen van Europa heeft de difterie onder controle, maar het oosten van Europa niet. Rond de jaren negentig hebben zij namelijk nog een difterie epidemie gehad. Er werden in een piekjaar wel meer dan 50.000 meldingen gedaan. In totaal ging het over 88% van de meldingen van difterie verspreid over de hele wereld. Ieder jaar zijn er in Rusland en Tadzjikistan rond de 30 ziekteverschijnselen per 100.000 inwoners