Liona

Difterie vaccin

Difterie vaccin

Er is een vaccin voor difterie. Bij difterie is er sprake van een ernstige keelontsteking en je hebt hierbij heel veel kans op verslikking en wanneer het zeer ernstig is op verstikking. Ook kunnen het hart en het zenuwstelsel worden aangetast. Na de Tweede Wereldoorlog hebben veel mensen met difterie te maken gekregen, ongeveer 3.000 mensen per jaar.

Er waren ook tijden waarbij er tienduizenden mensen per jaar besmet raakten. In totaal zijn 5-10% van deze mensen aan de difterie overleden. Anderen moesten herstellen maar dat herstel duurde vaak maanden en soms wel jaren. Het kon zelfs zo zijn dat er blijvende schade was. Vanaf de jaren vijftig is er een vaccinatie beschikbaar tegen difterie en sinds die tijd is de ziekte zo goed als verdwenen. Sinds 1957 zit het vaccin tegen difterie in het Rijksvaccinatieprogramma.

Als je in totaal de volledige vaccinatie krijgt, de zes prikken die in het programma zitten, dan is iemand ongeveer tien jaar beschermd. Maar er kan extra bescherming worden geboden want wanneer je op vakantie gaat/een verre reis gaat maken dan is het aan te raden dat je een herhaling van de vaccinatie krijgt.

Kinderen en vaccinatie

De kinderen krijgen de DKTP-Hib-HepB-inenting tegelijk met de inenting tegen pneumokokken. Deze inenting beschermt tegen zes ernstige infectieziekten waarvan difterie er één is, de anderen zijn kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte en hepatitis B.

  • De eerste prik krijgen kinderen als zij zes tot acht weken oud zijn
  • Dan wanneer zij drie maanden zijn
  • De volgende prik bij vier maanden
  • Bij de elf maanden wordt ook een prik gegeven

De infectieziekten kunnen bij kinderen grote gevolgen hebben en daarom moeten zij zo snel mogelijk beschermd worden. Dit is dan ook de reden dat de prikken al worden gegeven als de kinderen nog zo jong zijn. De inentingen moeten meerdere keren worden gegeven, voor een betere bescherming.

Bijwerkingen vaccinaties

Kinderen krijgen vaak last van de serie prikken. Maar dit wordt niet veroorzaakt door de stoffen in de prikken. Kinderen worden vaak net na de prikken ziek. Kinderen zijn op de leeftijden dat zij de prik krijgen erg gevoelig en het lijkt dan vaak dat de ziek worden door de prik, maar dat is bijna nooit. Er is namelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar de stoffen die in de prik zitten en de bijwerkingen van de prikken zijn ook onderzocht. Er zijn geen blijvende problemen wanneer de kinderen ziek worden na een prik, vaak is het toeval dat de kinderen dan net ziek worden.

Afdrukken
Meer in Difterie
Symptomen difterie
Symptomen difterie bij kinderen en volwassenen

De symptomen die bij difterie horen kunnen in de lichte vorm optreden, maar sommige mensen kunnen ook ernstige klachten hebben...

Sluiten