Liona

Diarree

Als je last hebt van diarree dan is dat erg lastig. Diarree is een dunne waterige ontlasting, die je (bijna) niet op kunt houden. Diarree komt geregeld voor. Mensen die last hebben van diarree hebben een darminfectie, dit is de oorzaak van deze aandoening.

Wat doe je aan diarree?

Normaal gesproken gaat diarree na een week weer over. Als dat niet zo is dan kun je naar de huisarts gaan en kan er gekeken worden of dat er een middeltje gegeven kan worden wat de darmen rustiger maakt. Maar normaal gesproken hoef je er niets aan te doen. Waar je wel op moet letten en waar je goed aan moet denken is dat je veel gaat drinken en extra let op hygiëne. Neem je verantwoording, want diarree is zeer besmettelijk. Diarree kan er voor zorgen dat er teveel vocht uit je lichaam gaat en wanneer je geen nieuw vocht binnenkrijgt is de kans groot dat je uit gaat drogen. Gelukkig kun je dat zelf voorkomen als je blijft drinken. Het is aan te raden dat je extra veel gaat drinken zodat je in ieder geval voldoende vocht binnen krijgt. Diarree kan samen gaan met koorts en dan verlies je nog meer vocht, daarom het advies om bij diarree extra te drinken.

Kinderen en diarree

Het is belangrijk dat kinderen die diarree hebben voldoende drinken. Je hoeft je als ouder niet druk maken als een kind met diarree een paar dagen niet of nauwelijks eet. Voldoende en zelfs extra drinken is namelijk veel belangrijker:

  • Gaat de diarree samen met koorts? Laat kinderen nog meer drinken.
  • Zorg dat kinderen drinken krijgen wat ze lekker vinden, bijvoorbeeld ranja, niet alle kinderen vinden water lekker.
  • Iedere dag minimaal 1,5 tot 2 liter drinken is van belang.
  • Als je koorts hebt is meer drinken aan te raden zodat uitdroging voorkomen kan worden.

Kinderen hebben sneller de kans om uit te drogen dan volwassenen. Het is daarom van belang dat zij extra veel drinken en goed in de gaten worden gehouden.

Uitdroging voorkomen

Bij diarree is het belangrijkste dat je uitdroging gaat voorkomen. Eten zal een paar dagen niet lekker zijn, je wilt niet eten omdat je echt geen trek hebt. Het is helemaal niet erg dat je niet wilt of kunt eten. Het belangrijkste is dat je blijft drinken zodat je niet uit gaat drogen. Zeker bij kinderen is dat van belang, maar ook bij ouderen. Ook al merk je dat het drinken er snel weer uit komt, toch blijven drinken zodat je niet uit gaat drogen! Tip: drink vaak en kleine beetjes per keer.

Huisarts bellen?

Het beste kun je contact opnemen met de huisarts wanneer er sprake is van diarree en koorts. Ook wanneer er tekenen zijn van uitdroging dien je de arts te bellen zodat er wat aan gedaan kan worden. Het is dan ook van belang dat je blijft drinken, maar soms komt het drinken er vrij snel weer uit, bij kinderen soms in golven. Ook al is het moeilijk om te blijven drinken, omdat jij of je kind zich erg ziek voelt: het moet!

Eerste symptomen bij diarree

Wanneer je last hebt van diarree dan heb je vaak als eerste last van een losse en waterachtige stoelgang. Maar het gaat vaak samen met buikpijn en koorts. Het kan [...]

Lees verder

Verschillende soorten diarree

Er zijn verschillende soorten diarree. Deze worden hier uitgelegd zodat je deze kunt herkennen: Acute diarree, deze vorm van diarree treedt acuut op. Je krijgt het als gevolg van een infectie. [...]

Lees verder

Hoe kan ik diarree voorkomen?

Een andere naam voor diarree is buikloop. Je kunt er vaak niets aan doen dat je het krijgt. Je wilt het graag voorkomen, maar meestal is het een gevolg van [...]

Lees verder

7 handige tips tegen diarree!

Het is vervelend als je last hebt van diarree, maar wat kun je er allemaal aan doen? We hebben zeven tips voor je op een rijtje gezet, zodat je weet [...]

Lees verder