Liona

Diarree oorzaken

Diarree gaat vaak vanzelf weer over. Als je over diarree praat dan gaat het over een losse en waterige ontlasting van meer dan drie keer per dag, die je (bijna) niet kunt ophouden. Het kan ook zijn dat de diarree aan blijft houden en dan kan het een andere oorzaak hebben. De oorzaken van diarree kunnen erg wisselend zijn, aan sommige oorzaken kun je niets doen, andere kun je vermijden. Daarom geven we je een overzicht van mogelijke oorzaken van diarree:

  • Bij diarree kan de oorzaak liggen bij de bacteriële infectie. Voorbeelden hiervan zijn salmonella en E. coli. Deze kun je oplopen als je besmet water drinkt of besmet voedsel eet.
  • Virale infecties kunnen ook de oorzaak zijn, deze kun je krijgen door het rotavirus bijvoorbeeld.
  • Er kan sprake zijn van voedselintolerantie. Het kan zijn dat je bepaalde stoffen niet goed kunt verteren en dat je er last van krijgt, dit kan diarree veroorzaken.
  • Parasieten kunnen ook de oorzaak zijn van diarree. Deze kunnen door middel van voedsel en water je lichaam inkomen. Deze komen dan in het spijsverteringskanaal. Als de parasiet diarree veroorzaakt dan is het vaak Giardia Lamblia of Entamoeba histolytica.
  • Je kunt ook diarree krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe medicijnen hebt. Dit zou bijvoorbeeld antibiotica kunnen zijn, maar ook bloeddrukmedicatie.
  • Door darmziekten kun je ook diarree krijgen. Er kan hierbij sprake zijn van een chronische darmontsteking of van coeliakie. De darmen werken dan niet goed.
  • Darmstoornissen zijn ook de oorzaak van diarree. Je zou hierbij kunnen denken aan de spastische darm.
  • Er zijn nog meer oorzaken die diarree kunnen veroorzaken, radiotherapie bijvoorbeeld. Maar ook chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en alcoholmisbruik kunnen de oorzaak zijn. Er kan ook sprake zijn van diabetes of een voedselallergie. Als je vaak gebruik maakt van laxeermiddelen kan je lichaam hier ook op reageren en kun je diarree krijgen.

Sommige mensen hebben regelmatig last van diarree omdat zij bijvoorbeeld een ziekte hebben die dit kan veroorzaken of omdat ze bepaalde medicatie moeten slikken. Het is dan van belang dat er met de arts gekeken gaat worden wat hier aan gedaan kan worden. Het is namelijk vervelend als je hier iedere keer mee wordt geconfronteerd. Je kunt dit niet altijd voorkomen, maar soms kan dat wel.

Als je naar het buitenland gaat is het bijvoorbeeld belangrijk dat je geen voedsel gaat eten dat rauw is of dat je water uit de kraan gaat drinken als je weet dat het besmet kan zijn. Je kunt daarom maar beter flessen drinken en water kopen en ook daar je tanden mee poetsen. Kraanwater in het buitenland is vaak besmet. Zorg er daarom voor dat je voldoende water haalt en je niet vergist, je kunt ook een briefje op de kraan plakken zodat je dat water niet gaat drinken of gaat gebruiken om tanden te poetsen. Als je dat water namelijk doorslikt kun je een grotere kans maken op diarree, voorkom dat!

Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Diarree bij kinderen

Kinderen met diarree kunnen er erg veel last van hebben. Daarnaast is diarree bij baby´s en kinderen veel gevaarlijker dan...

Sluiten