Liona

Diarree bij kinderen

Kinderen met diarree kunnen er erg veel last van hebben. Daarnaast is diarree bij baby´s en kinderen veel gevaarlijker dan bij volwassenen. Diarree kan leiden tot uitdroging. Ieder jaar sterven er veel kinderen aan diarree, dit gebeurt vaak in ontwikkelingslanden. In ons land kan er een goede behandeling worden gegeven bij diarree.

Symptomen bij uitdroging

Als er sprake is van uitdroging dan kun je dat herkennen. Er is dan minder urine bij kinderen en volwassenen en de urine is vaak erg donker van kleur. Je hebt vaak ook minder urine dan normaal hiermee wordt bedoeld dat je minder vaak naar de wc gaat dan eerst. Je hebt vaak erg veel dorst en baby´s gaan hierdoor meer huilen. Je kunt sneller last hebben van irritaties en je eetlust zal minder zijn.

Mensen hebben bij uitdroging ook te maken met het verliezen van gewicht en ze hebben een droge mond. Het kan zijn dat je geen tranen hebt wanneer je moet huilen en je hebt last van een droge huid.

Kun je uitdroging voorkomen?

Ja, je kunt uitdroging voorkomen. Het kan zijn dat je kindje een paar keer diarree heeft gehad. Je kunt het dan vaak goed herkennen en je weet vaak ook wat je moet doen. Je moet zorgen dat het weer snel vocht toegediend krijgt. Als je borstvoeding geeft dan kun je je baby blijven voeden. Hierin zit alle vocht en elektrolyten die de baby nodig heeft. Het kan zijn dat je ORS kunt gebruiken, dit kan op advies van de arts.

Dit kun je dan bij de flesvoeding doen van de baby. Als je lactose hebt, dan kan het zijn dat je kindje hierdoor diarree krijgt en dan moet je overstappen op lactosevrije producten. Peuters en jonge kinderen mogen ORS gebruiken. Hierin zitten zouten en suikers, maar ook kalium en andere voedingsstoffen die het lichaam uit zijn gegaan met de diarree. Als kinderen ouder dan een jaar zijn dan kunnen zij bouillon krijgen of water met sappen zodat uitdroging voorkomen kan worden. Kinderen met diarree kunnen het beste gewoon eten. Veel vet en suikers kun je het beste vermijden want dat kan voor irritatie van de maag zorgen. Zuivel moet je ook vermijden maar je kunt wel denken aan appelmoes, rijst, bananen en toast.

Wanneer met je kindje naar de dokter?

Als je kindje last heeft van diarree dan kun je het een paar dagen afwachten, maar wanneer het niet minder wordt dien je wel naar de dokter te gaan. Als je kindje jonger is dan zes maanden is het in ieder geval aan te raden meteen naar de dokter te gaan. Maar ook wanneer:

  • Je kindje ouder is dan zes maanden en koorts heeft van 38 graden of meer
  • Je symptomen ziet van uitdroging
  • Er bloed uit de stoelgang komt
  • Er meer dan acht uur geen urine is geproduceerd
  • Er sprake is van slaperigheid en lusteloosheid
  • Wanneer er meer dan twee uur buikpijn is

Je moet niet te lang wachten met naar de dokter gaan, als je de situatie niet vertrouwt, moet je gewoon eerder gaan en bekijken wat de arts kan doen. Sommige kinderen weigeren als zij zich ziek voelen om te drinken en dan kunnen ze snel uitdrogen. Het is dan belangrijk dat je contact opneemt met de arts om te kijken wat je hier aan kunt doen. Samen zoek je naar een oplossing zodat je je kindje kunt helpen. Kinderen kunnen erg ziek zijn van diarree en erg hangerig zijn wanneer ze zich beter voelen zal dit weer snel verleden tijd zijn.

Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Blindedarmontsteking symptomen

Als je last hebt van een blindedarmontsteking dan ken je de symptomen. Maar mensen die nog niet weten hoe je...

Sluiten