Liona

Dementie voorkomen

Zijn er manieren om dementie te voorkomen? Tot op zekere hoogte wel. Er zijn daarom tips voor je opgesteld zodat je de kans dat je dementie krijgt wellicht kleiner kunt maken. Lees ze goed door zodat jij de kansen voor jezelf verkleint!

Nieuwe onderzoeken

Er wordt continu onderzoek gedaan naar dementie, maar ook hoe dat het voorkomen kan worden. Nieuw onderzoek laat nu zien dat dementie tot op bepaalde hoogte voorkomen zou kunnen worden. Er zijn in Nederland veel mensen die te maken hebben met dementie en de afgelopen jaren is dat aantal alleen maar toegenomen. Er wordt vaak gezegd dat wanneer mensen ouder worden ze ook van alles krijgen, maar wil dat zeggen dat we het op moeten geven en maar moeten wachten tot die tijd komt? Nee. Het is daarom belangrijk dat je aan je geheugen blijft werken!

Tips om dementie te voorkomen

Er zijn een aantal tips die ingezet kunnen worden om dementie proberen te voorkomen. Dit wil niet zeggen dat je geen dementie kunt krijgen, maar de kans is wel kleiner.

  • Bewegen is van groot belang. Als je af en toe gaat wandelen of nog beter, je plant een dagelijkse wandeling in, dan wil dat zeggen dat je een lager risico hebt op dementie.
  • Je moet er voor zorgen dat je geest actief blijft. Dit kan aan de hand van hersenoefeningen. Je kunt bijvoorbeeld lezen, spelletjes doen, een muziekinstrument bespelen. Dit zijn allemaal zeer effectieve handelingen om er voor te zorgen dat je hersenen scherp worden gehouden.
  • Zware metalen zijn voor niemand goed en daarom kun je die ook maar beter vermijden, hierbij hebben we het bijvoorbeeld over kwik en aluminium.
  • Pesticiden moeten ook zoveel als mogelijk vermeden worden. Als je hier namelijk regelmatig mee werkt, aan bloot gesteld wordt, zou de kans op Alzheimer groter zijn.
  • Het is van groot belang dat je je hart gezond houdt. Dit kun je doen door goed te bewegen, op je gewicht te letten en je bloeddruk in de gaten te houden. Je moet je bloedsuiker ook in de gaten houden net als je cholesterol. Je moet er voor zorgen dat het niet te hoog is, maar dat je alles netjes in de hand hebt en gezond blijft leven, bewegen en eten!
  • Gezonde vetten zijn van groot belang. De hoeveelheid verzadigde vetten moet zoveel mogelijk worden beperkt. Er zijn vetten die je liever niet eet dan wel, maar af en toe andere vetten kunnen geen kwaad maar zorg dat het geen gewoonte gaat worden. Zorg er voor dat je iedere dag gezond eet en aandacht besteedt aan je maaltijd. Wanneer je zelf niet meer voor je eten kunt zorgen, zorg dan dat er vers eten wordt gebracht, ook anderen besteden veel tijd en aandacht aan eten en voor een kleine vergoeding wordt eten thuisgebracht!
  • Het lijkt er op dat de antioxidanten die zich in voedsel bevinden het risico op dementie lijken te verkleinen. Dit zijn voornamelijk vitamine C en vitamine E. Als je genoeg selenium binnen krijgt zal dat er ook voor zorgen dat de kans kleiner is.
  • Af en toe een glaasje rode wijn zou goed voor je zijn.
  • Een sociaal netwerk om je heen is ook van belang. Dit zorgt er voor dat je een gezonde geest blijft houden. Je praat met mensen, doet leuke dingen samen, haalt herinneringen op. Je blijft continu aan het denken en dat zorgt er voor dat je geheugen ook bezig wordt gehouden. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat je kans om dementie te krijgen ook wordt verkleind.
Afdrukken
Meer in Dementie
Behandeling van dementie

Wanneer je de diagnose van dementie krijgt dan wil je graag dat het behandeld kan worden. Dit is mogelijk, maar...

Sluiten