Liona

De symptomen van de hersenvliesontsteking

maart 27
06:21 2014

Wanneer het over de virale hersenvliesontsteking gaat, dan zijn de klachten hoofdpijn, koorts en een lichte stijfheid van de nek. De bacteriële hersenvliesontsteking is een ander verhaal, dan heb je last van bloedingen in de huid, hoofdpijn, een stijve nek, overgeven en koorts. Het bewustzijn zal veranderen en je kunt erg slaperig zijn. Bij kinderen die net geboren zijn is hersenvliesontsteking lastig vast te stellen. Kenmerken zijn: baby’s zijn vaak lusteloos en prikkelbaar, let dan extra op. Bij twijfel raadpleeg je natuurlijk altijd een arts.

 

Diagnose van hersenvliesontsteking

Als iemand de diagnose krijgt van hersenvliesontsteking dan is hier eerst uitgebreid onderzoek naar verricht. Er moet onderzoek gedaan worden naar het vocht dat tussen de vliezen ligt. Het staat in verbinding met het ruggenmergvocht. Er wordt een ruggenmergprik gegeven, en dan wordt onderzoek verricht. Er wordt een naald tussen de twee wervels ingebracht en dat gaat dan door het wervelkanaal. Dan wordt er vocht uit gehaald en dit wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Er wordt dan geconcludeerd of dat er wel of geen sprake is van een hersenvliesontsteking. Als dit zo is, dan wordt er gekeken over welke bacterie het gaat. Hoe gaat het dan verder?

•              De virale hersenvliesontsteking geneest vaak binnen een of twee weken, dit gaat vanzelf.

•              De bacteriële ontsteking moet snel worden behandeld. Iemand moet meteen naar het ziekenhuis, de bacterie moet daar met antibiotica worden behandeld. Het is besmettelijk bij dicht menselijk contact en daarom moet er ook snel worden gehandeld.

•              Mensen die een hersenvliesontsteking hebben gehad kunnen last blijven houden van de gevolgen. Vaak zijn het onzichtbare gevolgen, taalstoornissen en gedragsproblemen zijn hier voorbeelden van.

•              In Nederland komt het gemiddeld 700 keer per jaar voor dat mensen een bacteriële hersenvliesontsteking krijgen.

•              Het komt veelal voor bij baby’s en jonge kinderen onder de vijf jaar.

•              Volwassenen kunnen de ziekte ook krijgen.

•              De symptomen zijn bij volwassenen en oudere kinderen vaak duidelijk zichtbaar.

Afdrukken
Meer in Algemeen, Hersenvliesontsteking
winkelen
Een vrouw shopt gemiddeld 4602 km in een mensenleven

Wist je dat een vrouw in haar hele leven gemiddeld 4602 km gaat shoppen? Dit is even ver als van...

Sluiten