Liona

De symptomen van brandend maagzuur

De symptomen van brandend maagzuur

Als er sprake is van brandend maagzuur dan heb je vaak een zure smaak in je mond. Maar dit is niet bij iedereen zo. Het kan ook zijn dat je een brandend gevoel hebt op je borstkas. Het begint vaak achter het borstbeen, dit gaat dan naar de keel door. Vaak heb je hier na het eten snel last van. Het kan binnen een paar minuten zijn maar het kan ook pas na een paar uur zijn. Veel mensen hebben ook last van een brandend gevoel in de keel. Dit voel je vaak bovenin de keel.

Het kan zijn dat slikken pijnlijk is. Dit wordt veroorzaakt doordat de maaginhoud via de slokdarm naar boven komt. Een zure of bittere smaak in de mond hoort er ook bij als je brandend maagzuur hebt. Dit komt via de slokdarm naar boven en dan kan het de keel aan de achterkant bereiken, dit kan een heel vervelende ervaring zijn.

  • Slikken kan moeizaam gaan en pijnlijk zijn. Het komt omdat het voedsel dan niet gemakkelijk van de mond naar de slokdarm en vervolgens naar de maag kan. Je hebt het idee dat het vast blijft zitten in de keel. Je voelt een soort druk op de borstkas en na het eten heb je vaak een brandend gevoel.
  • Er zijn ook mensen die last krijgen van een chronische hoest. Het kan zijn dat je bij brandend maagzuur in gaat ademen en dan kun je hier van gaan hoesten.
  • Als je veel moet hijgen of last hebt van andere astma kenmerken, dan kan dat met brandend maagzuur te maken hebben. Je kunt pijn hebben achter je borstbeen, misselijk zijn en keelpijn hebben. Sommige mensen hebben achter het borstbeen last van een scherpe pijn. De slokdarm gaat hier over in de maag.

De eerste keer dat je brandend maagzuur ervaart kan erg vervelend zijn. De pijn wordt vaak verward met hartklachten. Sommige mensen zijn dan ook heel bang. Laat het daarom altijd onderzoeken. Vaak is het zo dat het toch om brandend maagzuur gaat, maar dan ben je wel gerust gesteld dat het je hart niet is. Kies daarom voor zekerheid en zeker bij de eerste keer kan het akelig zijn. Neem daarom iemand in vertrouwen die je mee kunt nemen en ga samen naar de huisarts. Er zal dan in de keel worden gekeken en daarnaast zal er ook naar je hart worden geluisterd. Vaak weet je binnen een paar minuten al waar je last van hebt gehad en dat is wel zo fijn dat de arts je dan zekerheid kan geven of dat het brandend maagzuur is geweest of niet. Een volgende keer dat je last krijgt van brandend maagzuur weet je vaak wat je mee gaat maken, je herkent het van de vorige keer.

Afdrukken
Meer in Brandend maagzuur
oorzken-brandend-maagzuur
Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur?

Brandend maagzuur kent een aantal oorzaken waar je zelf wat aan kunt doen. Maar hoe zit het nu precies in...

Sluiten