Liona

Darmontsteking oorzaken

Wanneer er sprake is van een darmontsteking ben je misschien benieuwd waar het vandaan komt. Er kunnen echter verschillende oorzaken zijn waardoor je een darmontsteking krijgt. Het kan zijn dat je eten of drinken op hebt wat besmet is met bacteriën of virussen. Als dit zo is dan komen de virussen en bacteriën je lichaam binnen en deze settelen zich dan in de dunne darm.

Je krijgt dan te maken met zwellingen en ontstekingen. Hierdoor krijg je last van buikpijn, maar ook van krampen. Sommige mensen krijgen ook te maken met diarree, uitdroging en met koorts. Het is belangrijk dat je goed uit gaat rusten zodat je lichaam er tegenin kan vechten en je lichaam weer beter kan maken.

Virussen bij de darmontsteking

Wanneer het over virussen en bacteriën gaat bij de darmontsteking dan zijn er verschillende soorten waardoor je ziek kunt worden. Een bekend virus is het norovirus. Hierdoor krijg je last van diarree. Een ander bekend virus is het rotavirus. Jonge kinderen krijgen dit virus vaak en zij moeten dan overgeven en krijgen last van diarree. Er kan ook sprake zijn van salmonella, daar spreken we over wanneer voedsel besmet is en op deze manier voor een darmontsteking zorgt. Er kan ook sprake zijn van shigella, deze zorgt voor bloederige diarree.

Campylobacter is een bacterie in besmet voedsel en komt op deze manier je lichaam binnen. Je krijgt te maken met waterige diarree, ook met bloederige acute diarree en met buikkrampen en koorts. De darmontsteking kan ook worden veroorzaakt door een ziekenhuisbacterie, deze noemen we ook wel clostridium difficile. Je krijgt hierbij last van diarree en van buikpijn.

Parasieten en darmontsteking

Als het over parasieten gaat die darmontsteking veroorzaken, dan zijn dat de bekende parasieten: giardia lamblia en amoebendysenterie. Bij dysenterie (hevige diarree) gaat het over een parasiet die je op kunt lopen in tropische of subtropische gebieden. Deze wordt veroorzaakt door amoeben.

Nog meer over de darmontsteking

  • Er kan sprake zijn van chronische aandoeningen die darmontsteking veroorzaken. Je kunt hierbij denken aan de ziekte van Crohn. Bij deze ziekte is de ontsteking van de slijmvliezen van het maag-darmkanaal chronisch.
  • Er kan sprake zijn van colitis ulcerosa. Hierbij gaan zweervorming en het hebben van een ontsteking van de dikke darm samen.
  • Er zijn nog meer oorzaken van darmontsteking bekend. Er zijn namelijk medicijnen die darmontsteking kunnen veroorzaken, er moet hierbij gedacht worden aan ibuprofen en naproxen.
  • Drugs kunnen de oorzaak zijn van darmontsteking, bijvoorbeeld cocaïne.
  • Radiotherapie kan de oorzaak zijn van een darmontsteking.

Het is belangrijk dat je de darmontsteking gaat herkennen en op tijd je rust neemt. Meestal is het binnen een paar dagen over als je gaat rusten. Soms moet je wanneer de diarree ernstig is hier wat tegen nemen. Wanneer je je na vijf dagen nog niet beter voelt en het wordt alsmaar erger, dan moet je de arts raadplegen en kijken of dat de darmontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie zodat je antibiotica kunt krijgen.

Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Mogelijke oorzaken van een blindedarmontsteking

Er zijn geen duidelijke oorzaken bekend van de blindedarmontsteking. Het is zo dat je blindedarm kan ontsteken, er hoeft geen...

Sluiten