Liona

Darmkanker

Veel mensen hebben wel eens last van de darmen. De een heeft er meer last van dan de ander. Maar wanneer noemen we het nu darmkanker en wanneer moet je met klachten naar de huisarts gaan? Dat zijn vragen waar veel mensen tegenaan lopen. Wanneer het over darmkanker gaat, dan is het belangrijk dat het op tijd wordt ontdekt. Dat geldt eigenlijk voor alle soorten kanker. Je kunt het namelijk in de meeste situaties goed behandelen. Het is daarom belangrijk dat je extra alert gaat zijn als je eenmaal weet hoe je darmkanker kunt herkennen. Waar moeten we op letten en wat kunnen we zelf doen?

  • Het is belangrijk dat je wanneer je naar de wc bent geweest controleert of dat er sprake is van bloedverlies. Misschien heb je last van buikkrampen en dit kan samen gaan met bloedverlies. Als er sprake is van bloedverlies bij de ontlasting dan kan het over darmkanker gaan, maar het kan ook heel andere oorzaken hebben want bloed bij de ontlasting heeft veel verschillende oorzaken (denk daarbij bijvoorbeeld aan aambeien).
  • Blijf je nu last houden van buikkrampen en van bloedverlies dan is het van belang dat je naar de huisarts gaat, want als het aan blijft houden dan kan dat wijzen op darmkanker.
  • De klachten die op kunnen treden zijn dat je minder vaak ontlasting hebt of juist vaker. Je hebt eigenlijk een vast patroon en dit weet je van jezelf. Als dat patroon ineens heel anders wordt dan moet er een belletje gaan rinkelen, want dan kan er wat aan de hand zijn. Als je last hebt van helder rood bloed of slijm bij de ontlasting dan dien je naar de huisarts te gaan zodat het onderzocht kan worden.
  • Het kan zijn dat je last hebt van onverklaarbaar bloedverlies, of dat je wekenlange ongemakken in de buik voelt, een pijn of kramp, ook dan moet je naar de huisarts gaan zodat hij dit kan onderzoeken.
  • Als je het gevoel hebt dat je darm niet helemaal leeg wordt gemaakt dan moet je dit laten onderzoeken.
  • Als je continu moe bent en duizelig bent dan is het ook aan te raden hiermee naar de huisarts te gaan.

Ga je naar de huisarts of toch nog niet?

Als je last hebt van de klachten die zijn genoemd dan kun je maar beter wel naar de huisarts gaan. Het kan ook een heel andere oorzaak hebben, maar het zou ook kunnen wijzen op darmkanker. Als je hier snel mee naar de huisarts gaat dan kan het meteen onderzocht worden. Dus als je die klachten hebt ga er mee naar de huisarts, hoe eerder hoe beter, want je kunt meteen alles laten onderzoeken zodat je weet wat je hebt. Als het darmkanker zou zijn en je bent er op tijd bij dan zijn er veel behandelmogelijkheden die goed aanslaan!

Het darmkanker onderzoek

De huisarts zal lichamelijk onderzoek doen. Hij zal aan je buik voelen en dan ook aan de liezen voelen. De arts kan ook naar je darmen luisteren. Soms gaan ze met hun vinger in je anus om te voelen aan de endeldarm. Als je bloed of slijm hebt bij de ontlasting dan zullen zij dit eerder doen dan wanneer je die klacht niet hebt. Het kan ook zijn dat je ontlasting in moet leveren. Dit wordt dan in een laboratorium onderzocht en dan wordt er gekeken of dat er bloedsporen aanwezig zijn. Dit noemen ze ook wel Fecaal Occult Bloed Test (FOBT). De klachten kunnen aan blijven houden en dan zou je naar de maag-lever-darm arts moeten. Deze zal je dan verder onderzoeken. In het ziekenhuis kan namelijk pas de diagnose worden gesteld wanneer je darmkanker zou hebben.