Liona

Darmkanker voorkomen met chemokuur?

Darmkanker voorkomen met chemokuur?

Er wordt altijd een preventieve chemokuur gedaan na een complete behandeling. Alles zou dan weg moeten zijn. Er worden altijd nog wat kuren gegeven om te zorgen dat de kanker echt weg is. Er kan niet zomaar een chemokuur worden gegeven, zodat je geen darmkanker kunt krijgen. Maar wat kun je wel doen?

Darmkanker voorkomen

Sommige mensen weten dat zij kanker aan de dikke darm ontwikkelen, het kan erfelijk zijn. Dit is bij 5-10% van de mensen met darmkanker. De oorzaak is niet altijd duidelijk en daarom is het lastig vast te stellen waar dat de darmkanker nu vandaan komt. Wil je darmkanker proberen te voorkomen dan kun je rekening houden met het volgende:

  • Zorg dat je goede eetgewoonten hebt. Zorg dat je veel groenten en fruit eet, daarnaast moet je verzadigd vet laten staan, want dat is niet gezond voor je. Dat wil niet zeggen dat je geen vet binnen mag krijgen, maar niet het vet van snacks en friet. Eens in de zoveel tijd kun je dat best eens eten, maar maak er geen gewoonte van.
  • Zorg dat je voldoende beweegt. Je kunt je lichaam goed in vorm houden door veel te bewegen. Iedere dag een extra rondje wandelen, samen fietsen, bewegen is goed voor je. Doe er wat aan en kom veel buiten, want ook voldoende frisse lucht doet iedereen goed. Een extra wandeling met de hond, met de kinderen naar de speeltuin, boodschappen doen op de fiets, allemaal manieren om aan je conditie te werken en lekker buiten te zijn! Laat wat vaker de auto staan, goed voor je conditie, je portemonnee (brandstof) en het milieu.
  • Vezelrijk eten is aan te raden net als vetarm eten, je dient vijf porties groenten en fruit per week te consumeren.
  • Zuivelproducten en vis zijn zeker aan te raden als je darmkanker wilt voorkomen.
  • Als je aspirine zou gebruiken zou dat de vermenigvuldiging van kankercellen stop zetten. Maar niet iedereen kan aspirine nemen. Deze kunnen namelijk weer zorgen voor (maag)bloedingen en medische problemen. Raadpleeg daarom altijd de arts wanneer je aspirine wilt nemen, want dan kan de arts je adviseren of dat verantwoord is.

Vroegtijdig onderzoek is van groot belang als je op tijd wilt ontdekken of je darmkanker hebt.  Preventie van darmkanker is ingewikkeld, neem nooit een risico en ga naar de arts wanneer er een vermoeden is van darmkanker! Je moet er niet mee rond blijven lopen. Je kunt het beste op tijd aan de arts melden wat je klachten zijn en de arts zal dan aangeven of dat onderzoek nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting hebt is de kans groot dat je ontlasting weg moet brengen voor onderzoek. Er wordt dan gekeken of je bloedingen hebt en zo ja of dat het gaat over darmkanker. De diagnose kan dan snel worden vastgesteld en dan kun je er op tijd bij zijn!

Dit is bij darmkanker heel belangrijk, je hebt niet altijd veel klachten en zeker niet in het begin, daarom is het juist dan van belang dat je je laat onderzoeken, ook wanneer je vage buikpijnklachten hebt.

Afdrukken
Meer in Darmkanker
Behandeling darmkanker
Darmkanker: de behandeling

Als je de diagnose darmkanker hebt gekregen dan is er een behandeling mogelijk. Maar het ligt er ook aan wanneer...

Sluiten