Liona

Darmkanker: de behandeling

Darmkanker: de behandeling

Als je de diagnose darmkanker hebt gekregen dan is er een behandeling mogelijk. Maar het ligt er ook aan wanneer is vastgesteld dat je darmkanker hebt en in welk stadium de ziekte zich dan bevindt. Persoonlijke factoren spelen hierbij ook een rol, want hoe is je fysieke toestand en wat wil je zelf? Er zijn mensen die al eens eerder darmkanker hebben gehad en niet nog eens een behandeling willen ondergaan, deze keuze heeft iedereen. Maar het is belangrijk dat je nu gaat kijken wat de mogelijkheden zijn. De arts zal je uitleggen welke opties er zijn en dan kun je samen overwegen welke behandeling er bij je past. Er kan gekozen worden uit drie opties:

  • Operatie: wat er gedaan moet worden is afhankelijk van de fase waarin de kanker zich bevindt. De operatie kan een palliatieve ingreep zijn, dan is er geen sprake van volledig herstel. De operatie wordt dan gedaan om te zorgen dat mensen langer kunnen leven en dat klachten worden verminderd. Er kan ook gedacht worden aan de curatieve ingreep en dan is volledige genezing wel mogelijk en daar richt deze operatie zich dan ook op. De arts probeert het kwaadaardige gezwel weg te halen en zoveel mogelijk weefsel dat zich er omheen bevindt. De kans wordt hiermee kleiner dat er kankercellen achterblijven. Er bevinden zich vaak lymfeklieren dicht bij het gezwel en deze worden ook weggehaald. Deze worden na de operatie wel gecontroleerd op kankercellen. Als deze aanwezig zijn dan wordt er chemotherapie geadviseerd.
  • Chemotherapie, deze vorm van behandeling wordt vaak ingezet in combinatie met medicijnen. Deze behandeling wordt ingezet om kankercellen te vernietigen. De symptomen worden hiermee verlicht en de groei van kwaadaardige gezwellen wordt hiermee gecontroleerd. Deze behandeling wordt veelal ingezet als er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren.
  • Bestraling, dit wordt gedaan wanneer er een tumor aanwezig is in de endeldarm. De kankercellen worden door de behandeling beschadigd of ze sterven af. Welke dosis straling er nodig is wordt berekend aan de grootte en de plaats van de tumor. Er worden altijd een aantal bestralingen gedaan en daarom wordt de dosis dan ook verdeeld. Door deze behandeling raken ook gezonde cellen beschadigd met radiotherapie. Deze kunnen dan wel beter herstellen dan de kankercellen.

Er zal altijd een grote ingreep nodig zijn om darmkanker aan te pakken. Je hebt helaas niet altijd zelf in de hand welke behandeling er gekozen kan worden. Het is te hopen dat je er na een operatie vanaf bent en dat bestralingen e.d. niet nodig zijn. Soms wordt er voor de zekerheid toch nog voor bestraling gekozen, zodat je er ook echt helemaal vanaf komt. In ieder geval ben je altijd je eigen baas en kun jij aangeven welke behandelingen je wel en niet wilt. Een arts zal je alleen maar adviseren in wat de beste optie is en wat de grootste kans heeft van slagen. Je kunt eventueel met je partner overleggen wat je wilt. Praten met derden en zeker met de arts helpt om een keuze te kunnen maken over de behandeling. Je kunt dit niet alleen, laat je helpen.

Afdrukken
Meer in Darmkanker
Oorzaken darmkanker
Oorzaak van de darmkanker

Darmkanker opsporen is vaak lastig. Toch is het belangrijk dat je de klachten kent zodat je naar de huisarts kunt...

Sluiten