Liona

Cytomegalie

Heb je wel eens gehoord van cytomegalie? Dit is een infectieziekte en die wordt veroorzaakt door het cytomegalovirus (CMV). Dit virus hoort bij de herpesvirussen. Je kunt overal ter wereld cytomegalie oplopen, maar de kans is groter dat je het krijgt in minder ontwikkelde landen waar mensen in slechte omstandigheden leven. Er zijn in onderontwikkelde landen veel kinderen die worden geboren met aangeboren infecties, het cytomegalovirus is hier een voorbeeld van. Het is verantwoordelijk voor veel afwijkingen bij baby’s. Deze infectie kan de eerste dagen na de geboorte of wat later optreden. Het kan ook optreden wanneer de kinderen geslachtsrijp zijn, maar ook door seksueel contact kunnen zij hiermee in aanraking komen.

Cytomegalie en volwassenen

Bij volwassenen staat de infectie ook in verband met seksuele activiteit en met het functioneren van het immuunsysteem. Ons lichaam moet de infecties buiten houden en ons hier tegen beschermen, maar als er wat mis is met het immuunsysteem dan werkt dat niet meer op deze manier. Er zijn veel mensen met cytomegalie die geen klachten hebben. Als je eenmaal cytomegalie hebt gehad dan blijf je dat virus bij je dragen en dan kun je hier anderen mee blijven besmetten, zonder dat je er zelf last van hebt.

Cytomegalie komt veel voor

Er zijn veel mensen die cytomegalie hebben, deze infectieziekte kan overal voorkomen. De meeste mensen merken er niets van en hebben geen last van symptomen die worden veroorzaakt door de cytomegalie. De ziekte is onschuldig. Maar wanneer mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben of bij baby’s kan de ziekte wel problemen oproepen. Daarom is het wel van belang dat de ziekte herkend wordt. Mogelijke symptomen die op kunnen treden zijn:

  • Moe zijn en je zwak voelen
  • In de nacht veel zweten
  • Koorts hebben
  • Je kunt last hebben van gezwollen klieren
  • Keelpijn is een veelvoorkomend symptoom
  • Geen hongergevoel hebben
  • Gewicht verliezen
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn
  • Stijfheid van de spieren.

Het is belangrijk dat de symptomen herkend worden zodat er behandeld kan worden. Wanneer je weet dat je een verzwakt immuunsysteem hebt is het in ieder geval van belang dat je bij deze symptomen een arts gaat raadplegen omdat het dan voor extra problemen kan zorgen. Bij baby’s merk je de symptomen misschien niet meteen op, maar je merkt het wel als zij bijvoorbeeld niet willen eten of heel moe zijn. Ze kunnen ook heel hangerig zijn en er ziek uit zien. Bij jezelf kun je gemakkelijker opmerken wanneer het over cytomegalie zou gaan, omdat je de symptomen kunt herkennen, al heeft het ook veel weg van een griep. Maar ken je mensen in de omgeving die cytomegalie hebben/hebben gehad, meld dit dan bij de arts want dan is er een kans dat je ook cytomegalie op hebt gelopen, omdat het besmettelijk is.