Liona

Cytomegalie, de oorzaken

Cytomegalie, de oorzaken

Als je meer over cytomegalie wilt weten dan kun jij je verdiepen in de oorzaken. Het is belangrijk dat je dan weet dat het te maken heeft met lichaamsvocht. Er zijn een paar manieren hoe je besmet kunt raken met cytomegalie, dit wordt hier besproken. Het cytomegalovirus kan zich ophouden in de urine, maar ook in bloed, sperma, moedermelk en speeksel. De infectie kan zich snel en op meerdere manieren verspreiden. Als een vrouw die het cytomegalovirus heeft dan kan de baby tijdens de zwangerschap ook besmet raken. Dit houdt in dat de ziekte bij de baby dan aangeboren is. Het kan ook zijn dat de baby het cytomegalovirus krijgt als hij de vagina passeert, maar ook later als hij moedermelk drinkt kan hij met het virus in aanraking komen.

Kinderdagverblijf cytomegalovirus

Op een kinderdagverblijf kan een baby of een peuter het cytomegalovirus snel oplopen. Het virus kan zich dan ook op latere leeftijd pas uiten en zich dan verspreiden. Dit kan door nauw contact met lichaamsvloeistoffen, hierbij kan worden gedacht aan speeksel en urine wanneer iemand cytomegalie heeft.

Seksueel contact en cytomegalie

Cytomegalie kan over worden gedragen via seksueel contact. Als je partner besmet is, is de kans groot dat je het ook al op hebt gelopen door seksueel contact. Ook door bloedtransfusie kun je cytomegalie krijgen.

Lichaamsvocht en cytomegalie

Het kan zijn dat het virus van cytomegalie zich in de dominante periode bevindt en dan kan het zich vestigen in lichaamsvochten. Dit zal zich dan plaatsen in sperma, tranen, borstvoeding, speeksel, bloed en urine, maar het kan ook in vaginaal vocht zijn. De virale infectie kan zich overdragen via lichaamsvochten. Als je hiermee in contact komt dan kun je ook een infectie krijgen.

Besmet raken met cytomegalie

Als je besmet bent met cytomegalie dan moet je uitkijken om de ogen aan te raken, pas ook op met het aanraken van de binnenkant van de neus en de binnenkant van de mond. Als je handen in contact zijn geweest met het lichaamsvocht dat is besmet met cytomegalie dan kun je jezelf ook besmetten. Sperma en vaginaal vocht kunnen ook cytomegalie veroorzaken. Als iemand cytomegalie heeft en je hebt seksueel contact met elkaar dan kan dat erg gevaarlijk zijn. Je moet een condoom gebruiken om er voor te zorgen dat je geen cytomegalie op kunt lopen. Je kunt hierdoor voorkomen dat jij cytomegalie krijgt. Wat kun je nog meer doen?

  • Als je cytomegalie hebt kun je maar beter geen borstvoeding geven, want dan kun je het aan je baby doorgeven.
  • Je kunt geïnfecteerd raken door een bloedtransfusie. Daar dien je dan ook goed mee op te passen.
  • Als je besmet bent met cytomegalie dan dien je zelf ook maatregelen te treffen zodat anderen het niet van je over kunnen krijgen.
  • Zorg dat anderen niet in aanraking komen met jouw bloed of speeksel, want ook dan kan de besmetting erg snel gaan.
Afdrukken
Meer in Cytomegalie
Symptomen cytomegalie
De symptomen van cytomegalie

Als je cytomegalie wilt herkennen dien je de symptomen te weten. Maar welke klachten je hebt hangt af van de...

Sluiten