Liona

Constipatie

Constipatie noemen we ook wel obstipatie. Dit heb je wanneer je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Gemiddeld heeft een op de drie Belgen hier last van. Iedereen kent zijn of haar eigen ontlastingspatroon, dit kan natuurlijk wel eens afwijken. Constipatie komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Je kunt het herkennen aan:

Minder dan drie keer in de week ontlasting hebben
Ontlasting is vaak hard en komt er lastig uit
Na de ontlasting heb je vaak het idee dat je niet alles kwijt bent
Je kunt een opgezet gevoel hebben in de buik
Je hebt vaak last van winderigheid
Je kunt last hebben van buikpijn
Er kan sprake zijn van aambeien, dit heb je wanneer je verstopping hebt en hard moet persen.
Hoe kom je aan constipatie?
Als je je leefgewoonten aan gaat passen dan kun je constipatie vaak verhelpen. Het kan echter ook met voeding te maken hebben. Als je teveel zuivel binnenkrijgt dan kan dat constipatie veroorzaken maar het kan hierdoor ook verergeren. Je vraagt je misschien af wat er dan wordt bedoeld met een teveel aan zuivel. Het gaat er dan over dat je niet meer dan drie glazen melk drinkt per dag. Je kunt misschien wanneer je vaak zuivel neemt gaan minderen en kijken of de constipatie dan afneemt. Misschien gaan de problemen wel helemaal weg. Het zou kunnen zijn dat kleine hoeveelheden zuivel al zorgen voor constipatie, dan is het van belang dat je hierover contact opneemt met je huisarts. Er zijn nog meer redenen waardoor constipatie veroorzaakt kan worden.

Sommige mensen stellen een toiletbezoek uit. Dit moet je niet doen. Je moet er gewoon gehoor aangeven, je moet je er niet voor schamen om op je werk naar het toilet te gaan, dit doen erg veel mensen en daarmee neemt de kans op constipatie af. Als je namelijk te lang gaat wachten en je bent thuis en je wilt nu perse naar wc dan moet je teveel druk uitoefenen en dit veroorzaakt juist constipatie. Teveel druk kan ook zorgen voor aambeien en ook deze zijn erg vervelend.

Sommige mensen drinken te weinig, dit kan er voor zorgen dat ontlasting niet zacht wordt. Het is daarom van belang dat je juist wel veel gaat drinken (geen alcohol) en zorgt dat je ontlasting zacht wordt.
Stress kan er ook voor zorgen dat je constipatie krijgt of dat het erger gaat worden. Je kunt je buik dan masseren en dan kun je je spieren wat ontspannen. De stoelgang kan hierdoor meer en beter op gang worden gebracht. Sommige mensen kiezen liever voor yoga of ademhalingstechnieken die hen kan helpen om van de stress af te komen.
Vezelarme voeding kan ook helpen om constipatie te ontwikkelen. Veel mensen krijgen te weinig vezels binnen en dat gaat zorgen voor constipatie. Je moet daarom zorgen voor voldoende vezels, eet voldoende fruit, groenten en volkorenbrood. Aardappelen en pasta zijn ook goed.
Bewegen is ook goed, mensen die te weinig bewegen kunnen last krijgen van constipatie. Daarom is bewegen goed en daarmee zorg je er ook voor dat de kans op stress kleiner wordt. Je kunt het beste een aantal keren per dag 10-15 minuten bewegen, dit zijn je ontstress momenten.
Als je lang stil zit kan dat ook zorgen voor constipatie. Stop daarom regelmatig met zittend werk, sta op en loop een eind of haal een glas water. Drink veel water, waardoor je ontlasting zacht blijft.
Medicijnen kunnen ook zorgen voor constipatie. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen bij een depressie en voor een hoge bloeddruk.
Er kan een ziekte de oorzaak zijn van constipatie. Je kunt hierbij denken aan een beroerte, maar ook een trage schildklier en diabetes kunnen hiervoor zorgen. Als je poliepen in de dikke darm hebt of je hebt de ziekte van Parkinson dan heb je een verhoogde kans op constipatie.
Het is belangrijk dat wanneer er sprake is van constipatie dat je contact opneemt met de huisarts zodat je samen kunt kijken wat je er aan kunt doen. Zorg dat je de oorzaak kunt vinden zodat je het probleem aan kunt pakken en hopelijk snel van de constipatie af kunt komen.

Symptomen van constipatie

Wanneer je last hebt van constipatie dan kun je dat herkennen aan de symptomen. De symptomen zijn wel bij de een heel anders dan bij de ander. Sommige mensen hebben [...]

Lees verder

Constipatie oorzaken

De oorzaken van constipatie zijn heel divers. Het is niet zo dat er maar een standaard oorzaak is. Bij iedereen kan het een andere oorzaak hebben, het hangt ook af [...]

Lees verder

Voorkomen van constipatie

Je kunt constipatie soms voorkomen. Het kan zijn dat de oorzaak zit in een verkeerde levenswijze en dan kun je zelf veel aanpassingen doen, zodat je van de constipatie af [...]

Lees verder

Kinderen en constipatie

Kinderen hebben regelmatig last van constipatie. Het kan bij hen erg pijnlijk zijn. Er zijn kinderen die dagelijks naar het toilet moeten voor de ontlasting, andere kinderen maar om de [...]

Lees verder

Veelvoorkomende complicaties bij constipatie

Bij constipatie kunnen er complicaties optreden, dit is geen pretje. Ondanks dat constipatie op zich niet heel erg is, is het wel vervelend. Het kan zijn dat je complicaties krijgt [...]

Lees verder

Behandeling tegen constipatie

Wanneer er sprake is van constipatie, dan wil je dat graag behandelen. Bij behandelen denk je vaak dat je naar de huisarts moet gaan maar dat hoeft bij constipatie niet. [...]

Lees verder

Last van obstipatie?

Het kan zijn dat je last hebt van obstipatie, een andere naam hiervoor is constipatie of verstopping. Je hebt er dan moeite mee om naar de wc te gaan, om [...]

Lees verder