Liona

Constipatie oorzaken

De oorzaken van constipatie zijn heel divers. Het is niet zo dat er maar een standaard oorzaak is. Bij iedereen kan het een andere oorzaak hebben, het hangt ook af van je eet- en leefgewoonten. De stoelgang wordt door de darmen geduwd, de spieren trekken dan samen. Het kan zijn dat je dikke darm teveel water absorbeert dan kan de stoelgang hard worden en droog. Dan kan deze er maar moeilijk uit komen en dat kan dan zorgen voor constipatie. Andere oorzaken van constipatie zijn:

  • Mensen die te weinig drinken hebben een verhoogde kans op constipatie.
  • Als je te weinig vezels binnenkrijgt dan is de kans op constipatie groter. Je moet minimaal 30 gram vezels per dag binnen krijgen via je voeding.
  • Als je op vakantie gaat of je gaat reizen voor je werk, dan is de kans groot dat je anders gaat eten. Dit kan invloed hebben op je ontlasting, omdat je darmen hier aan moeten wennen. Dit kan ook zorgen dat je last krijgt van constipatie.
  • Als je niet genoeg beweegt, dan heb je een grotere kans op constipatie. Hier hebben veel ouderen last van. Ze zitten meer stil, blijven meer binnen en dat terwijl ze juist meer moeten bewegen en naar buiten moeten zodat de kans op constipatie kleiner wordt.
  • Stress kan ook constipatie veroorzaken.
  • Als je teveel zuivelproducten neemt heb je een grotere kans op constipatie.
  • Teveel laxeermiddelen gebruiken kan juist zorgen voor constipatie (dit lijkt tegenstrijdig, maar doordat er geen gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke gang, wordt ‘alles’ veel luier).
  • Als je niet meteen naar de wc gaat als je moet maar uren gaat wachten, dan is de kans op constipatie groter.
  • Als je een tekort hebt aan schildklierhormonen dan kan dat ook zorgen voor constipatie.

Maar er zijn ook neurologische aandoeningen waardoor je constipatie kunt ontwikkelen. Hierbij zou je kunnen denken aan de ziekte van Parkinson. Daarnaast zijn er ook medicijnen die de constipatie kunnen veroorzaken, voorbeelden hiervan zijn antidepressiva en medicijnen tegen maagzuur. Wanneer je een depressie hebt, is de kans op constipatie ook groter, net als bij eetstoornissen. Zwanger zijn (dus hormonale veranderingen) vergroot de kans op constipatie ook.

De oorzaak van constipatie aanpakken

Er zijn oorzaken die je zelf kunt bestrijden. Als je bijvoorbeeld veel laxeermiddelen gebruikt, stop hier dan mee. Pas dan je leefgewoonten aan en ga goed eten, dus vezelrijk. Op die manier kun je vaak de constipatie aanpakken en kun je er zelf vanaf komen. Je moet de laxeermiddelen ook niet zomaar gebruiken, er bestaan zoveel soorten dat je altijd met de arts moet overleggen welke middelen je kunt gebruiken en welke niet. Dit zal van je persoonlijke situatie hangen, zoals je leeftijd.

Het belangrijkste is dat je nu gaat kijken wat je kunt doen aan de constipatie. Als je gezond gaat eten, kun jij er voor zorgen dat de kans op constipatie kleiner wordt. Daarom kun je dat anderen ook adviseren want vezels zijn van belang voor je, iedere dag weer! Denk ook aan voldoende water drinken en bewegen in de buitenlucht.

Afdrukken
Meer in Constipatie
Voorkomen van constipatie

Je kunt constipatie soms voorkomen. Het kan zijn dat de oorzaak zit in een verkeerde levenswijze en dan kun je...

Sluiten