Liona

Complicaties die optreden bij cytomegalie

Complicaties die optreden bij cytomegalie

Als je de diagnose cytomegalie hebt gekregen dan is het mogelijk dat er complicaties optreden, dit kan al vrij snel zijn maar dat kan ook na verloop van tijd gebeuren. Daarom moet je hier wat aan doen zodat je de kans op complicaties zo klein mogelijk kunt houden.

Diagnose cytomegalie

Je kunt aan de hand van de symptomen misschien een idee hebben dat je cytomegalie hebt, maar dit moet altijd vast worden gesteld aan de hand van bloedonderzoek, of urineonderzoek. Je maakt dan namelijk antilichamen aan en dit kan onderzocht worden. Deze zijn dan gedurende je hele leven in je lichaam aanwezig in de lichaamsvloeistoffen die je bij je draagt, ook in speeksel. De diagnose kan dus snel worden gesteld.

Er worden monsters gemaakt van de lichaamstof(fen). Deze gaan dan naar het laboratorium en daar wordt het op kweek gezet. Het kan ook onder de microscoop bekeken worden. Het opsporen van de antilichamen wordt gedaan met serologisch onderzoek bijvoorbeeld ELISA zodat de diagnose echt bevestigd kan worden.

Gezonde mensen en cytomegalie

Als je gezond bent en je krijgt met cytomegalie te maken dan krijg je vaak geen ernstige complicaties. Je zult het vaak niet eens merken dat je het hebt. Maar wanneer je immuunsysteem niet goed werkt kan de infectie voor ernstige complicaties zorgen. Ongeboren baby’s hebben zeker een risico op ernstige complicaties. Bij pasgeborenen is cytomegalie een levensgevaarlijke infectie.

Complicaties die op kunnen treden

  • Er kunnen complicaties optreden die lijken op klierkoorts. Beide aandoeningen zijn virale infecties en ze hebben veelal dezelfde symptomen. Er moet altijd bloed afgenomen worden om te kijken welke infectie je hebt. Als je geen antistoffen voor klierkoorts hebt kan er verder worden gekeken of dat het over cytomegalie gaat.
  • Ingewanden kunnen worden aangetast door cytomegalie. Dit kan zorgen voor ontstekingen en het kan zorgen voor ontstekingen aan de dikke darm. Je kunt ook last krijgen van diarree en koorts.
  • De lever kan ook aan worden getast en dan krijg je vaak te maken met ernstige complicaties. Het kan zijn dat door de cytomegalie de lever slecht gaat functioneren en dan krijg je hoge koorts die niet te verklaren is.
  • Het zenuwstelsel kan infecteren door de cytomegalie. Er komen dan neurologische klachten. Het kan zelfs leiden tot een hersenvliesontsteking.
  • De longen kunnen aan worden getast door de virale infectie. Dit zorgt er voor dat je longweefsel aangetast kan worden en dit kan ontsteken. Dit kan weer zorgen voor een longontsteking.
  • Bij gezonde mensen wordt cytomegalie verholpen, maar wanneer je immuunsysteem slecht werkt kan dat niet. Dan kun je hier erg ziek van worden.
  • Zieke mensen of pasgeboren baby’s zullen veel complicaties ondervinden van de cytomegalie. Bij hen kan het ook erg gevaarlijk zijn en daarom moet snel opgespoord worden of het over cytomegalie gaat.
  • Bij de een uit de cytomegalie zich erger dan bij de ander, daar moet goed aan gedacht worden dat de symptomen niet altijd hetzelfde zijn.
Afdrukken
Meer in Cytomegalie
Oorzaken cytomegalie
Cytomegalie, de oorzaken

Als je meer over cytomegalie wilt weten dan kun jij je verdiepen in de oorzaken. Het is belangrijk dat je...

Sluiten