Liona

Complicaties griep

Complicaties griep

Als je last hebt van griep, dan is dat erg vervelend. Maar griep is een goedaardige ziekte. Na een paar dagen gaat deze vaak vanzelf weer over. Bij sommige mensen kan het langer dan een week duren, maar je blijft er geen nadelen van ondervinden. Je voelt je een paar dagen echt ziek, ellendig en beroerd. Er zijn echter wel mensen die een hoger risico lopen op complicaties, zowel kinderen als volwassenen. Er zijn zelfs mensen die aan griep overlijden, maar dit is extreem.

De complicaties van griep

Complicaties die op kunnen treden bij griep zijn verergering van astma, een ontsteking van het hart en hersenvliesontsteking. Maar er zijn nog meer complicaties:

  • Oorontsteking;
  • Longontsteking;
  • Acute sinusitis;
  • Bronchitis.

De longontsteking is een veelvoorkomende complicatie bij griep. Wanneer je longontsteking hebt, dan heb je last van koorts, pijn op de borst, veel zweten, hoesten met geel of groen slijm en een verhoogde hartslag. Je kunt zelfs lippen hebben die blauw kleuren, of nagels die blauw worden, je hebt dan te maken met een zuurstof tekort.

Risicogroepen bij griep

Er zijn risicogroepen bij griep. Deze mensen hebben een hogere kans om griep te krijgen en bij hen kunnen de symptomen ook veel erger zijn en soms zelfs levensbedreigend, wanneer er complicaties optreden. Deze groepen zijn:

  • Mensen van 65 jaar en ouder;
  • Baby’s en peuters;
  • Mensen met medische aandoeningen als astma, hart- en vaatziekten, nierziekten, longziekten, diabetes, maar ook mensen waarbij het immuunsysteem wat zwakker is dan bij anderen;
  • Mensen die zich in een rusthuis of een instelling bevinden, de ziekte kan zich hier namelijk sneller verspreiden.

Deze risicogroepen kunnen de griepprik halen. Het is belangrijk dat zij dat doen, want de kans dat zij symptomen krijgen die vele malen erger zijn, dan bij mensen met een normale weerstand, is groot, Wanneer je tot de risicogroepen behoort kun je de griepprik halen. Je krijgt hier een uitnodiging voor en dan kun je de griepprik gratis halen. Er zijn ook mensen die de griepprik willen, maar die niet bij de risicogroep(en) horen.

Deze mensen mogen de griepprik ook halen, maar zij moeten hem wel zelf betalen. Het is van belang dat je op tijd de griepprik gaat halen, namelijk tussen half oktober en half november. Let wel op dat wanneer je verkouden bent je de griepprik wel mag halen maar wanneer je koorts hebt niet. Bij twijfel kun je het beste even met de arts overleggen of je de griepprik wel of niet mag halen.

Afdrukken
Meer in Griep
Mexicaanse griep ernstig
Mexicaanse griep ernstig?

De Mexicaanse griep is een griepsoort die bestaat uit verschillende soorten virussen. We noemen het ook wel de varkensgriep. De...

Sluiten