Liona

Complicaties van difterie

Complicaties van difterie

Bij difterie kunnen complicaties optreden. Je kunt door de difterie problemen krijgen met je hart, maar ook met je zenuwstelsel, de nieren en andere organen kunnen ook beschadigd raken.

  • Je kunt last krijgen van slikproblemen en problemen met ademhalen. Doordat er bij de bacterie toxinen worden gemaakt kunnen de weefsels bij de neus, keel e.d. beschadigd raken. Het zijn namelijk giftige stoffen en deze veroorzaken klachten. De bacterie vormt een lichtgrijs pseudomembraam en deze bestaat uit dode cellen, maar ook uit bacteriën en andere stoffen aan de binnenzijde van de keel en neus. Hierdoor kan de ademhaling lastiger worden en kan slikken moeizaam gaan en pijn doen.
  • Er kan door difterie schade optreden aan het hart. De bacterie veroorzaakt toxinen en deze kunnen via het bloed zichzelf snel verspreiden. Zij kunnen hiermee de hartspier besmetten en dit heeft weer een ontsteking als gevolg. Dit noemen we ook wel een myocarditis. Mensen hebben hierbij last van koorts, pijn op de borst (vaak een lichte pijn), een abnormaal snelle hartslag en pijn in de gewrichten. De schade die optreedt aan het hart kan licht zijn, maar deze kan ook zwaar zijn of zelfs dodelijk.
  • Er kan schade aan de zenuwen optreden, de toxinen zijn ook hiervan weer de oorzaak. De schade kan aan worden gericht aan de zenuwen van de keel en dat heeft als gevolg dat het slikken moeizaam gaat. De zenuwen van de ogen kunnen ook worden aangetast zodat je minder goed gaat zien, maar ook het middenrif en de ledematen kunnen worden aangetast.
  • Er zijn nog meer organen die aangetast kunnen worden door de bacterie. Dit kan leiden tot complicaties als nierfalen. Er kan echter ook een longontsteking optreden. Dit kan door de infectie worden veroorzaakt of het kan secundair voorkomen door de slik- en ademhalingsproblemen.
  • • De meest ingrijpende complicatie bij difterie is dat het de dood tot gevolg kan hebben. Bij 5-10% van de mensen die te maken krijgt met difterie is dit zo. Gelukkig is de kans op overlijden een stuk kleiner sinds de vaccinatie van difterie. Iedereen kan worden gevaccineerd sinds 1957. Er zijn mensen die het vanwege het geloof bijvoorbeeld niet doen, daarom behoren zij ook tot de risicogroep. Maar in principe kun je voorkomen dat je in aanraking komt met difterie als je het rijksvaccinatieprogramma volgt. Dit zorgt voor extra bescherming en dat stelt veel mensen wel gerust. Vroeger, voor 1952 zijn er veel mensen overleden aan de ziekte difterie, er was toen geen medicijn beschikbaar dat hen kon helpen. Er waren ook mensen die genazen, maar dit duurde vaak maanden en soms wel meer dan een jaar.
Afdrukken
Meer in Difterie
Behandeling difterie
Behandeling van difterie

Mensen die te maken krijgen met difterie moeten meteen worden opgenomen in het ziekenhuis. Omdat de difterie erg besmettelijk is...

Sluiten