Liona

Complicaties bij blaaskanker

Complicaties bij blaaskanker

Er zijn twee vormen van blaaskanker. Dit zijn:

  • De niet-invasieve blaaskanker, bij deze vorm van blaaskanker blijven de kankercellen binnen de contouren van de blaas. Dit noemen we ook wel oppervlakkige blaaskanker, deze vorm is goed te behandelen.
  • De spierinvasieve blaaskanker, bij deze vorm van blaaskanker zijn de kankercellen buiten de blaas verspreid. Ze tasten de spierwand van de blaas aan. Je kunt deze vorm lastiger behandelen en de artsen moeten een operatie uitvoeren, de blaas wordt verwijderd. Dit noemen ze een cysectomie. De urine zal toch op een manier uit de nieren moeten. Hoe wordt dat opgelost? Er zijn drie medische ingrepen die het functioneren van de blaas kunnen vervangen.

Medische ingrepen bij blaaskanker

Er zijn drie medische ingrepen die toegepast kunnen worden bij blaaskanker als de blaas verwijderd moet worden.

Substituutblaas is de eerste mogelijkheid. De artsen gaan bij deze ingreep een nieuwe blaas maken. Artsen nemen bij deze ingreep een stukje van het weefsel van de ingewanden weg. Dit kunnen zij dan omvormen naar een ballonvormig zakje. Dit wordt dan verbonden met de urineleider en de urinebuis. Het reconstrueren kan alleen wanneer de kanker de urineleider niet aan heeft getast. Als dit is gelukt dan krijg je spieroefeningen en dan moet je leren de nieuwe blaas te controleren. Je voelt niet precies wanneer je naar de wc moet, het is namelijk geen natuurlijke blaas meer, deze is niet verbonden aan de zenuwuiteinden. Het kan leiden tot momenten van incontinentie, vooral wanneer mensen slapen. Het kan nuttig zijn om op vaste tijden de substituutblaas te legen en zeker voordat je naar bed gaat.

Urostomie, tijdens de operatie wordt er een gaatje in de buikwand gemaakt. Er wordt dan een stukje darm weggehaald en dit wordt verbonden aan de urinebuizen. Aan het einde wordt het gaatje weer verbonden in de buikwand. Hier wordt dan een waterdicht zakje aan vastgemaakt.

Inwendige urine-afleiding, deze medische ingreep kan ook worden gekozen. Er wordt geen uitwendig zakje gebruikt. Er wordt een stukje darm genomen en daar wordt een inwendig zakje van gemaakt. De urine wordt hier opgeslagen. Dit zakje wordt dan verbonden met de urinebuizen langs de ene kant en met een gaatje in de buikwand aan de andere kant. Dit kan dan leeg worden gemaakt door een katheter in de stoma te stoppen. Je kunt op deze manier urine draineren.

Complicaties bij blaaskanker

Het zijn geen prettige ingrepen, maar wanneer je blaaskanker hebt moet je je meteen laten behandelen omdat het uit kan zaaien en meer klachten kan veroorzaken. Wanneer je blaas weggehaald moet worden dan is dat even schrikken. Veel mensen schamen zich als zij een zakje tegen de buik moeten dragen, maar dit toch liever dan door leven met blaaskanker en last krijgen van uitzaaiingen.

Dit moet echt verholpen worden en daarom zit er soms niets anders op. De artsen zullen sparen wat ze kunnen, maar zij nemen ook hun verantwoordelijkheid om de kanker weg te halen bij de blaas.

Afdrukken
Meer in Blaaskanker
Behandeling blaaskanker
Behandeling van blaaskanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij blaaskanker. Maar wat er precies aan gedaan kan worden is afhankelijk van de tumorsoort,...

Sluiten