Liona

Complicaties bij een hersentumor

Complicaties bij een hersentumor

Als je een hersentumor hebt, dan kan dat altijd zorgen voor complicaties. Er zijn namelijk hersentumoren die druk uitoefenen op je zenuwen of op de klieren in de hersenen. Het kan zijn dat je op andere plaatsen klachten krijgt en zelfs je persoonlijkheid kan door een hersentumor (dit is niet altijd het geval) veranderen.

  • Lichamelijke klachten waar je last van kunt krijgen zijn je zwakker voelen dan anders. Je kunt wazig zicht hebben of dubbel zien. Misschien ben je ook wel overgevoelig voor licht en geluid. De hoofdpijn is dan anders dan normaal, deze kan intenser zijn en langer aanhouden. De hoofdpijn komt vaak ook vaker voor. Sommige mensen zijn een langere tijd misselijk zonder duidelijke aanleiding en hebben last van braken. Je kunt ook problemen hebben met je gehoor en epileptische aanvallen hebben.
  • Je persoonlijkheid en je gedrag kunnen ook veranderen. Je kunt last krijgen van depressieve gevoelens, je kunt prikkelbaar zijn, je kunt futloos zijn, vermoeid zijn en rusteloos zijn. De manier waarop je op de omgeving reageert kan ook anders zijn wanneer je een hersentumor hebt. Het kan zijn dat je agressief bent, geen interesse hebt in de omgeving, achterdochtig wordt of asociaal gedrag gaat vertonen.
  • Het denkvermogen kan ook zijn aangetast. De tumor kan namelijk schade brengen aan de hersenen die zorgen voor je denkvermogen. Het kan zijn dat je ineens moeite krijgt om informatie te verwerken. Of dat je zinnen niet meer goed kunt formuleren. Anderen kunnen last krijgen van problemen met de concentratie of moeilijkheden bij het verwerken van gesprekken. Het kan zijn dat je problemen krijgt met je geheugen of dat je minder ruimtelijk inzicht hebt. Je kunt moeite hebben met het herkennen van voorwerpen. Je kunt probleemsituaties niet goed meer inschatten of je hebt moeite met plannen.
  • Het uiten van gedachten kan ook voor problemen zorgen, je kunt een en ander niet goed onder woorden brengen, je gebruikt verkeerde woorden en zinnen of je vindt het moeilijk om zaken onder woorden te brengen.

Het is van belang dat je je omgeving laat weten dat je een hersentumor hebt. Zij kunnen er dan rekening mee houden en zij weten dan waar gedragsveranderingen vandaan kunnen komen.

Steun van de omgeving

Omgaan met kanker

Je hebt in deze periode steun van je omgeving hard nodig. Dit kan soms lastig zijn, omdat je niet goed weet hoe je reageert op alles en jij je omgeving misschien af gaat stoten omdat je persoonlijkheid en gedrag veranderen. Als je omgeving weet waar het vandaan komt dan kunnen zij hier rekening mee houden. Er zal dan wat meer  begrip zijn. Je hebt de mensen om je heen juist nu nodig en daarom is het beter dat je er open over spreekt met hen dan het probleem alleen voor jezelf te houden.

Het kan je ook helpen om het voor jezelf een plaats te kunnen geven, om het te verwerken. Het is namelijk een heel heftige diagnose als je ineens hoort dat je een hersentumor hebt. Je leven kan hierdoor in één klap meteen veranderen en daarom heb je steun nodig!

Afdrukken
Meer in Hersentumor
Operatie
Behandeling van hersentumoren met een operatie?

Als je een hersentumor hebt dan kan er een operatie worden gepland. Er zijn echter verschillende manieren die als behandeling...

Sluiten