Liona

Complicaties van aderverkalking

Complicaties van aderverkalking

Aderverkalking zorgt ervoor dat je slagaderen vernauwd raken, een verstopping is dan ook mogelijk. Dit kan allerlei gevolgen hebben, zo bestaat er de kans dat je een herseninfarct of een hartinfarct krijgt. Daarnaast zijn er nog allerlei andere complicaties die je kunt krijgen als je aderverkalking hebt. Het is natuurlijk belangrijk om deze complicaties als eerste te voorkomen. Als het niet lukt om dit te voorkomen dan kan er een behandeling plaats vinden, vaak met medicijnen of door een operatie.

Voorkomen van complicaties

Complicaties voorkomen is erg belangrijk, wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan dit vervelende gevolgen opleveren. Het is daarom erg belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Dat wil zeggen dat je vooral gezond en gevarieerd zult moeten gaan eten. Vet eten en eten met een hoog cholesterolgehalte zal uit je voedingspatroon moeten verdwijnen. Gezonde producten als fruit en groente zullen daarvoor in de plek moeten komen.

Maar er zijn nog mee zaken om je levensstijl op de juiste manier aan te passen. Zo moet je bijvoorbeeld elke dag ongeveer een uurtje bewegen. Je kunt dan gaan sporten, maar een eindje wandelen of fietsen in de buitenlucht is ook prima. Bewegen is dus een noodzaak als je de complicaties wilt voorkomen.

Stoppen met roken en stoppen met het gebruiken van andere tabaksproducten is vereist om de complicaties tegen te gaan. Mocht dit alles nog niet genoeg zijn, dan worden er vaak medicijnen voorgeschreven. Echter gaat het dan al niet meer om voorkomen, maar vaak al om bestrijden. Mochten medicijnen al niet meer het werk leveren wat er van ze verwacht wordt, dan kan er een operatie worden overwogen.

Wat zijn de complicaties van aderverkalking

  • Chronische vernauwing;
  • Afsluiting van een bloedvat, dan kan er bloed- en zuurstoftekort optreden. Dan bestaat er de kans op een hartinfarct;
  • Verwijding van een bloedvat, dat kan heftige bloedingen als gevolg hebben;
  • Losschieten van een plaque, deze kan door schieten naar een ander bloedvat. Afsluiting van de hersenen is dan mogelijk of een infarct.
  • Het kan complicaties geven aan zowel het hart, de hersenen en de benen
  • Kans op een TIA, kan leiden tot een beroerte

De diagnose

Diagnose aderverkalkingIn vroegere tijden was de behandeling van aderverkalking er vooral gericht om de gevolgen aan te pakken. Er werden dan allerlei methoden gebruikt om de gevolgen te bestrijden. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld dotteren, een bypass of bloedverdunning. Echter zijn er door nieuwe ontwikkelingen ook nieuwe mogelijkheden.

Op het gebied van bloedonderzoek kan er bepaald worden of je gevaar loopt op een hart- of vaatziekte. Dit kan dan als basispunt van de behandeling worden genomen. Daardoor kan aderverkalking geremd worden en een halt worden toegeroepen. Genezen van aderverkalking is echter nog niet mogelijk.

Afdrukken
Meer in Aderverkalking
Complicaties aderverkalking
Complicaties van atherosclerose

Atherosclerose, ook wel aderverkalking genoemd, zorgt voor vernauwde slagaderen die op een gegeven moment zelfs helemaal verstopt kunnen raken. Daardoor...

Sluiten