Liona

Coeliakie

Coeliakie heeft te maken met gluten en met je darmen. Als je coeliakie hebt, dan kun je niet tegen gluten. Men noemt dit ook wel glutenintolerantie. Dit is ook een andere naam voor coeliakie. Bij gluten gaat het over een eiwit dat voorkomt in tarwe, maar ook in rogge en gerst. Je kunt gluten echter ook vinden in producten die van deze granen zijn gemaakt. Brood, pizza, pasta, maar ook in taart en in bijvoorbeeld koekjes. Het zit vaak in producten waarvan je het vooraf niet meteen verwacht en vaak zie je het ook niet. Als mensen met coeliakie gluten eten, dan zorgt dat voor een beschadiging van het slijmvlies aan de dunne darm. De darm kan dan niet meer goed functioneren.

Gezonde dunne darm

De gezonde dunne darm heeft darmplooien aan de binnenkant. Hier zitten dan weer darmvlokken op. Er is hierdoor een groot oppervlak voor voedselopname. Als mensen met coeliakie gluten eten, dan komen er ontstekingsreacties in het slijmvlies van de darm. Hierdoor raken de darmvlokken de kluts kwijt en gaan zij kapot. Het gevolg kan zijn dat er belangrijke voedingsstoffen niet meer worden opgenomen en dit kan allerlei nare gevolgen hebben.

Je kunt je ziek voelen als je gluten hebt gegeten wanneer je coeliakie hebt. Je krijgt dan diarree, maar er kan ook sprake zijn van verstopping. Je kunt ook veel gewicht verliezen, maar je kunt ook last krijgen van overgewicht. Welke klachten je krijgt zijn per persoon anders. Niet alle klachten kunnen gekoppeld worden aan het maag-darmkanaal. Bij een baby die coeliakie heeft zie je het vaak wanneer hij of zij de eerste gluten eten. Vanaf de zes maanden kun je zien dat hij of zij er last van krijgt. Volwassenen kunnen er spontaan last van krijgen. Als je er dan over spreekt met hen dan blijkt dat er al enige tijd vage klachten zijn.

Het is belangrijk dat coeliakie op tijd wordt ontdekt zodat de dunne darm kan herstellen. Je moet een strikt glutenvrij dieet volgen. Ieder klein beetje gluten kan de darm opnieuw beschadigen. Je hebt levenslang coeliakie, het gaat niet over.

Het kan zijn dat je een darm hebt die niet meer te herstellen is, dit noemen ze dan ook wel refractaire coeliakie. Er is hierbij ook een verhoogd risico op kanker en een glutenvrij dieet helpt bij deze mensen niet meer.

Je kunt coeliakie zien als een auto immuunziekte. Je maakt antistoffen aan tegen je eigen weefsel. Deze aandoening komt vaak voor samen met andere auto immuunziekten. Je kunt hierbij denken aan suikerziekte type 1 en diverse schildklierafwijkingen. Mensen met het syndroom van Down of het syndroom van Turner hebben vaak coeliakie.

Als je denkt dat je coeliakie hebt of je denkt dat je kind coeliakie heeft, dan is het aan te raden dat je naar de huisarts gaat. Het is beter dat je niet zelf aan een glutenvrij dieet gaat beginnen, de huisarts moet eerst vaststellen wat er gaande is en als het over coeliakie gaat dan kan de arts aangeven wat er nu aan gedaan gaat worden.

Bij een vermoeden van coeliakie is het beter dat je meteen naar de huisarts gaat zodat je het meteen kunt laten onderzoeken. Hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans dat je je dunne darm kunt beschermen en kunt laten herstellen! Het is daarom belangrijk dat je de symptomen kent en hier goed oplet wanneer je bijvoorbeeld een vermoeden hebt bij jezelf of een van de kinderen.

Symptomen coeliakie

Je weet misschien al dat coeliakie een chronische darmaandoening is en dat het is aangeboren, maar wat voor symptomen heb je als je last hebt van coeliakie? Je kunt last [...]

Lees verder

Oorzaken van coeliakie

Coeliakie is een chronische darmontsteking. Het is een aangeboren glutenintolerantie. De aandoening kan grote gevolgen hebben wanneer je geen glutenvrij dieet gaat volgen. De dunne darm kan namelijk beschadigd raken [...]

Lees verder

Glutenvrij dieet tegen coeliakie

Er kan gekozen worden voor een glutenvrij dieet tegen coeliakie. Als je namelijk coeliakie hebt, kun je niet tegen gluten. Het is een chronische darmaandoening. Gluten kom je vaak tegen, [...]

Lees verder