Liona

Cholesterol

Cholesterol is erg belangrijk voor ons lichaam, het is immers niet mogelijk om zonder cholesterol te leven. Maar wanneer er een te hoog cholesterolgehalte is ons lichaam zit, kan dit risico’s met zich mee brengen. Cholesterol is een vetachtige substantie, deze speelt een belangrijke rol bij een aantal lichaamsprocessen. Je kunt dan denken aan de aanmaak van vitamines en hormonen, maar ook van galzuren en celwanden. Cholesterol wordt in je bloed vervoerd in eiwitdeeltjes. Ons lichaam maakt cholesterol aan, de lever zorgt hier voor.

Het is ook mogelijk om cholesterol via voeding binnen te krijgen. Als je verzadigde vetten eten zul je veel cholesterol binnen krijgen, deze vetten kun je vaak vinden in dierlijke producten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan worst en kaas. Vaak zorgt een ongezond eetpatroon voor een te hoog cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterolgehalte kan nare gevolgen hebben, je moet daar dus voor oppassen.

Cholesterol waarde

Wanneer je cholesterolgehalte in je bloed bepaald wordt, wordt dit gedaan aan de hand van een tweetal waarde. Namelijk het LDL en het HDL. Het LDL staat voor slecht cholesterol en het HDL staat voor goed cholesterol. Slecht cholesterol heeft als eigenschap dat het zich tegen de aderwanden kan afzetten. Hierdoor kan er aderverkalking ontstaan. Aderverkalking kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Wanneer je cholesterolgehalte bepaald moet worden, wordt dit gedaan door middel van een bloedonderzoek. Het gehalte moet lager zijn dan 5. Wanneer je een waarde hebt die tussen de 5 en de 6,5 ligt, zul je je eetpatroon in veel gevallen aan moeten passen. Zo moet je je waarde zien te verlagen. Wanneer er sprake is van een cholesterolgehalte dat hoger is dan 6,5 dan moeten er vaak medicijnen, in combinatie met een ander voedingspatroon, geslikt worden.

Gevolgen te hoog cholesterol

Wanneer je last hebt van een te hoog cholesterolgehalte, zul je dit niet direct merken. Maar wanneer er een te hoge waarde is geconstateerd, zul je een gezond voedingspatroon moeten gaan volgen. Ook meer bewegen en afvallen is erg belangrijk. Dit worden wel de eerste stappen genoemd om je cholesterolwaarde te verlagen. Ook stoppen met roken is nodig als je je cholesterolgehalte naar beneden wilt halen. Wanneer dit alles niet werkt, zul je medicijnen moeten nemen om je cholesterol tot een goede waarde te krijgen.

Gezond blijven

Een gezond voedingspatroon is dus erg belangrijk, maar dat niet alleen. Je levensstijl moet gezond zijn om je cholesterolwaarde laag te houden. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

  • Pas op met verzadigd vet in producten, je kunt dan denken aan boter, kaas, vet, vlees etc.;
  • Kies altijd voor magere varianten
  • Vermijd zoveel mogelijk het drinken van alcohol;
  • Stop met roken;
  • Eet producten met onverzadigde vetten.