Liona

Buikgriep

Als het over buikgriep gaat dan noemen we dat ook wel gastro-enteritis. Dit is een maag-darmontsteking. Als je last hebt van buikgriep dan wil dat niet zeggen dat je maag en je darmen ontstoken zijn. Wanneer er sprake is van een ontsteking in de slijmvliezen van de maag dan noemen we dat gastritis. Maar gaat het over een ontsteking van de slijmvliezen in de darmen dan noemen we dat enteritis.

Er zijn verschillende soorten buikgriep. Deze worden allemaal door een andere bacterie veroorzaakt. Het kan ook door een virus of een parasiet worden veroorzaakt. Virussen die buikgriep kunnen veroorzaken zijn het norovirus, adenovirus, astrovirus en rotavirus. Als het over het norovirus gaat, dan kan gezegd worden dat het erg besmettelijk is. Het gaat vaak via de mond het lichaam binnen.

Het rotavirus is een ander virus en dat komt bij kinderen en volwassenen regelmatig voor. Kinderen kunnen er erg ziek van worden. Ze kunnen diarree krijgen en uitdrogen. Baby’s en peuters krijgen vaker te maken met het astrovirus. Dan is er nog het adenovirus en dat is niet zo bekend. Het kan wel lang in het lichaam blijven. Maar er zijn ook bacteriën die buikgriep kunnen veroorzaken.

  • Salmonella kan via de mond binnen komen en dit zorgt voor een darminfectie.
  • Shigella zorgt voor ernstige diarree welke ook bloederig kan zijn.
  • Listeria besmetting komt niet vaak voor, het komt via de mond het lichaam binnen.
  • Dan is er de campylobacter, deze zit in kip en in vlees. Als je weinig weerstand hebt kun je hier aan overlijden.
  • De escherichia coli bevindt zich vaak in de dikke darmen en kan zorgen voor darmontsteking.
  • Clostridium difficile is een bacterie in de darmen en deze bacterie zorgt voor diarree.
  • Vibrio cholerae zorgt voor cholera. Dit geeft diarree en kans op uitdroging.

Parasieten kunnen ook buikgriep veroorzaken. Giardia is hier een voorbeeld van. Dit kan zorgen voor ernstige diarree en deze parasiet kan je lichaam binnen komen door het eten van besmette voeding en door het drinken van besmet water.

Last van buikgriep?

Bij buikgriep heb je vaak last van misselijkheid, maar ook van diarree en overgeven. Je hebt pijn onderin de buik en je hebt geen zin in eten. De darmen zijn aan het borrelen en je hebt pijn in de maag. Je kunt erg moe zijn, spierpijn hebben en last hebben van hoofdmijn. Sommige mensen zijn ook erg duizelig. Je hoeft echter niet van alle klachten last te hebben als het over buikgriep gaat. Soms heb je alleen diarree en pijn in de buik, dat is per persoon anders.

Hoe pak je buikgriep aan?

Je kunt helaas buikgriep niet tegengaan. Je kunt er ook niet zoveel aan doen. Je moet een paar dagen thuis blijven en uitzieken. Vaak gaat het na een paar dagen vanzelf over. Wanneer je naar de dokter gaat met buikgriep dan zal deze ook niet zoveel doen. Let er zelf wel goed op dat je niet uit gaat drogen. Veel mensen met buikgriep hebben last van diarree en dan heb je een grote kans op uitdroging. Er kan ook sprake zijn van overgeven en ook dan kun je snel uitdrogen. Uitdroging kan worden voorkomen als je voldoende en beter nog extra drinkt.

Als het nodig is kan er een vochttekort worden aangevuld met een vloeistof, rehydratievloeistof. Het is goed om te weten dat buikgriep erg besmettelijk kan zijn. Is er iemand bij je thuis met buikgriep, was dan extra goed de handen, eigen handdoeken, eigen bestek, etc. Niet alle varianten van buikgriep zijn besmettelijk. Het ligt er aan welke variant je hebt gekregen. In ieder geval moet je alle vormen van buikgriep goed uitzieken!

Wat moet je doen als je last hebt van buikgriep?

Als je last hebt van buikgriep dan moet je goed uitzieken. Het belangrijkste is dat je voldoende blijft drinken. Je moet er voor zorgen dat je uit kunt rusten en [...]

Lees verder

Oorzaken van buikgriep

Buikgriep kun je krijgen door een bacterie, een virus of een parasiet. Er zijn veel verschillende soorten buikgriep en de meeste zijn erg besmettelijk. Als we spreken over buikgriep dan [...]

Lees verder

Hoe kan ik buikgriep voorkomen?

Je kunt buikgriep niet altijd voorkomen, het is namelijk erg besmettelijk. Je kunt wel proberen om het risico te verkleinen door een paar maatregelen te nemen. Het zijn zeer eenvoudige [...]

Lees verder

Behandeling tegen buikgriep

Je hoeft buikgriep bijna nooit te behandelen, dat komt omdat het vanzelf over gaat. Er is dan ook geen standaard behandeling die je gaat helpen om van de buikgriep af [...]

Lees verder