Liona

Brandend Maagzuur

Maagzuur wordt gezien als een agressieve stof. Het moet er voor zorgen dat voedsel snel en doeltreffend verteerd kan worden. De maag is bekleed met een dikke slijmlaag en hierdoor is hij goed beschermd. De slokdarm is de buis van de mond naar de maag. Deze mist deze beschermende laag. Deze is dus erg kwetsbaar als het gaat over het bijtende zuur.

Er is een overgang tussen je slokdarm en je maag en deze is normaal gesproken afgesloten, deze afsluiting gaat open wanneer je voedsel hebt en dit moet naar de maag. Daarna wordt het weer afgesloten, dan kan er geen zuur terug stromen naar je slokdarm. Soms is de afsluiting niet goed, dan kan er zuur meekomen en in je slokdarm terecht komen en die is niet beschermd. Dit wordt ook wel reflux genoemd. Dit noemen ze terugstroming, dit geeft een branderig gevoel in de slokdarm.

Na een tijdje kan je slokdarm geïrriteerd raken en ontstoken raken door het maagzuur. Dit wordt dan ook wel een reflux oesofagitis genoemd. Dit kunnen we beter omschrijven als een slokdarmontsteking door de terugstroming van het maagzuur.

Oorzaken brandend maagzuur

Brandend maagzuur heeft een aantal oorzaken:

  • Wanneer je slokdarmkringspier niet goed werkt dan kan er maagzuur doorheen komen. Dit kan dan terug lopen en dat zorgt voor een brandend gevoel.
  • Als je teveel druk op je buik hebt kan dat ook zorgen voor een verkeerde werking. Als je zwanger bent of je hebt last van overgewicht dan krijg je automatisch te maken met extra druk op de holte van de buik. De buik kan hierdoor de inhoud van de maag omhoog duwen en dan kan het zuur de slokdarm in lopen.
  • Het kan zijn dat je een scheurtje hebt in het middenrif. Dit is de scheiding tussen de borstholte en de buikholte. De slokdarm loopt hierbij door een gaatje in het middenrif naar de buikholte. Het gaatje kan groter worden wanneer je last hebt van overgewicht en dan kan dat gaatje naar boven worden geduwd. De werking van de kringspier kan hierdoor verminderen.
  • Je eetgewoonten kunnen hierin ook een rol spelen. Als je scherp eet (pittig en gekruid voedsel), alcohol nuttigt of veel koffie bijvoorbeeld dan kan dat maagklachten veroorzaken en wanneer je al klachten had zullen deze verergeren. Als je vet gaat eten dan wordt er meer maagzuur aangemaakt en dan gaat de maag ook langzamer werken. Hierdoor is er ook langer extra zuur in de maag aanwezig.
  • Je leefgewoonten spelen ook een belangrijke rol. Als je namelijk rookt dan verslapt je kringspier en dan heb je een grotere kans op brandend maagzuur. Het dragen van strakke kleding is ook niet goed, dit kan op de maag drukken en dan kan de inhoud van de maag naar boven worden geduwd. Medicijnen kunnen hier ook voor zorgen, omdat de werking van de maag en de kringspier dan veranderd kunnen worden. Als je ineens veel gaat eten, dan krijg je ineens teveel te verwerken en dit kan ook weer omhoog worden geduwd. Stress is ook niet goed want ook dat kan er voor zorgen dat je teveel gaat eten met alle gevolgen. Ook door stress ga jij je eetpatroon op een verkeerde manier aanpassen. Sommige mensen kunnen juist niet eten en ook dat kan zorgen voor brandend maagzuur. Als je veel moet bukken dan merk je vanzelf dat de maaginhoud ook naar boven komt. Dit kan er dus ook voor zorgen dat je last gaat krijgen van brandend maagzuur. Het is dan belangrijk dat je hier op gaat letten en als je weet dat je veel moet bukken dat je vooraf niet al te veel eet, zodat de kans kleiner is dat alles naar boven komt en je last krijgt van maagzuur.