Liona

Borstreconstructie ondergaan

Borstreconstructie ondergaan

Het kan zijn dat je na een borstkanker operatie een borstreconstructie moet ondergaan. Als je een gezonde borst hebt dan bestaat deze uit vetweefsel en borstklieren.

  • Borstklieren zorgen er voor dat er vocht wordt afgevoerd in de melkgangen.
  • De melkgangen zijn een verbinding tussen de tepel en de klieren.
  • Borstklieren zwellen op tijdens de zwangerschap, hierdoor kan de melkproductie op gang komen.
  • Borstklieren zijn een veel voorkomende plaats waar borstkanker voorkomt.

Een borstreconstructie ondergaan

Wanneer je de diagnose borstkanker hebt gehad kan het zijn dat je na een operatie geen borst meer hebt of dat er delen weg zijn gehaald vanwege een tumor. Als het borstweefsel is verwijderd dan willen veel vrouwen graag een borstreconstructie ondergaan. Niet alle vrouwen, maar veel vrouwen willen dit wel vanwege emotionele redenen, maar ook vanwege cosmetische redenen. Wat zijn dan de mogelijkheden?

  • Er kan soms huid uit worden gerekt op de plaats waar de borst is verwijderd. Hierdoor kan de borstreconstructie beter plaatsvinden.
  • Er wordt dan gekozen voor implanteren. Er wordt dan een expander onder de huid en de borstspier geplaatst. Dit is een soort ballon, met tussenpauzes wordt er dan een zoutoplossing in gedaan tot deze is gevuld.
  • Is de huid voldoende opgerekt? Dan kan er een tweede operatie plaatsvinden.
  • De expander wordt bij de tweede operatie weggehaald. Er komt dan een blijvend implantaat in de borst.
  • Soms is het beter dat de expander blijft zitten, maar dat is per operatie en per patiënt wisselend.

Andere methoden voor borstreconstructie

Er kan bij een andere methode van de borstreconstructie gekozen worden voor een gezond huid- en spierweefsel dat gebruikt wordt van andere lichaamsdelen. Er kan dan huid van de brede rugspier worden gebruikt. Soms wordt er ook een stuk huid van de buikspier gebruikt. Deze laatste kan dan als borstreconstructie naar de borstzone op worden getrokken.

Welke borstreconstructie kies je?

Er zijn verschillende oplossingen die gekozen kunnen worden als operatie voor de borstreconstructie. Maar welke keuze er ook gemaakt wordt, vrouwen willen vaak een tepelreconstructie en ook een borstimplantaat. De borstreconstructie operatie kun je meteen toe laten passen na de amputatie van de borst. Vaak nemen vrouwen pas na de operatie een beslissing wat zij willen.

Er gaan soms een paar weken overheen voordat de borstreconstructie uit wordt gevoerd. Het is een proces dat vrouwen even moeten verwerken en dit kan tijd kosten. Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander voordat zij de keuze maken voor de borstreconstructie.

Complicaties

De borstreconstructie is een operatie die wel complicaties met zich mee kan brengen. De arts zal voordat de operatie plaats gaat vinden met je overleggen wat er kan gebeuren. Dit kan per operatie verschillen, daarom zal de arts het met je bespreken en dan uitleggen.

Aan de hand daarvan kun je een keuze maken of je de borstreconstructie door wilt laten gaan of dat je er vanaf ziet. De meeste vrouwen willen een borstreconstructie en nemen de complicaties dan voor lief en hopen dat zij hier niet mee te maken krijgen.

Afdrukken
Meer in Borstkanker
Borstkanker mannen
Borstkanker komt ook voor bij mannen

Als mensen praten over borstkanker denken ze vaak dat het alleen bij vrouwen voor kan komen, maar het kan ook...

Sluiten