Liona

Borstkanker komt ook voor bij mannen

Borstkanker komt ook voor bij mannen

Als mensen praten over borstkanker denken ze vaak dat het alleen bij vrouwen voor kan komen, maar het kan ook bij mannen voorkomen. Vrouwen hebben wel 150 keer meer kans om het te krijgen dan mannen, maar bij mannen kan het borstweefsel er ook voor zorgen dat zij borstkanker krijgen. Ongeveer 1% van de mensen die kanker krijgen heeft te maken met borstkanker.

Mannen en borstkanker

Bij mannen kan borstkanker voorkomen en dan kan dit zich uiten in de volgende symptomen:

  • Een gezwel
  • Rimpeling in de huid bij de borst
  • Kuiltjes in de huid bij de borst
  • Een terugtrekking van de tepel
  • Vochtafscheiding uit de tepel, er komt vaak ook bloed uit
  • De tepel kan veranderen
  • De huid bij de tepel kan veranderen (roodheid of abces)

Mannen kunnen de symptomen vaak goed herkennen. Het is belangrijk dat mannen zich net als vrouwen regelmatig controleren. Zo kunnen zij voorkomen dat de okselklieraantasting in een verder stadium komt. Als zij het op tijd zien dan kan het op tijd worden behandeld.

Het is daarom van belang dat hier eens in de zoveel maanden naar wordt gekeken door de mannen zelf. Dit kan bijvoorbeeld als je in de douche gaat, door even in de spiegel kijken. Het kan een routinecontrole zijn, het hoeft geen half uur te duren. Het is vaak een kwestie van een paar minuten kijken of je veranderingen ziet. Wanneer je iets ziet kun je het in de gaten houden of een afspraak maken bij de arts en hier naar laten kijken.

Wat is de oorzaak van borstkanker bij mannen?

Bij kanker gaat het over abnormale cellen en deze kunnen zich sneller delen dan de gewone cellen in je lichaam. Deze kunnen dan een tumor vormen en dan zorgen zij ervoor dat het gewone weefsel wordt vernietigd. De precieze oorzaak van de celdeling is vaak niet duidelijk. Bij mannen zou het wel vaker om erfelijke borstkanker gaan, bij vrouwen wat minder vaak. Als mannen een moeder of een zus hebben met borstkanker dan hebben zij een grotere kans dat zij het ook krijgen. De borstkanker bij mannen heeft ook te maken met hormoongevoeligheid.

Borstkanker bij mannen behandelen

De behandeling van borstkanker bij mannen kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het gaat bij mannen niet zo vaak over een borstsparende operatie, mannen hebben kleinere “borsten” dan vrouwen. Er wordt vaak gekozen voor mastectomie. De borst wordt hierbij volledig verwijderd en ook worden de lymfeklieren uit de oksel gehaald. Er worden bij mannen en vrouwen veel dezelfde behandelingen toegepast als het gaat over operaties van borstkanker. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Radiotherapie: hiermee worden bij mannen de lymfeklieren aan de onderzijde van het borstbeen bestraald.
  • Hormoontherapie: deze behandeling wordt ingezet bij uitgezaaide borstkanker. Het wordt ook ingezet bij mannen met bijvoorbeeld okselklieraantasting.
  • Chemotherapie: als er een borstoperatie heeft plaatsgevonden dan wordt deze behandeling vaak ingezet zodat de terugkeer en het risico op uitzaaiingen worden verkleind.
Afdrukken
Meer in Borstkanker
Behandeling borstkanker na diagnose
Borstkanker behandelen na een goede diagnose

Als je een vermoeden hebt dat je borstkanker hebt, dan is het belangrijk dat je je eerst goed laat onderzoeken...

Sluiten