Liona

Borstkanker: Hoe herken ik de symptomen?

Borstkanker: Hoe herken ik de symptomen?

Borstkanker kan herkend worden aan een aantal symptomen. Bij borstkanker heb je geen last van pijn. Het gaat er wel om dat je zo snel mogelijk gaat handelen als je de symptomen herkent. Vaak zie je als eerste een knobbeltje in de borst of je voelt het wanneer je je borst gaat controleren. De volgende symptomen kun je opmerken:

 • De grootte van de borst is aan het veranderen
 • De vorm van de borst verandert
 • Je voelt een knobbel of een vreemde zwelling van de borst
 • Je voelt een knobbel of een vreemde zwelling in de oksel
 • Je merkt dat je tepel veranderd is, bijvoorbeeld verdikking of intrekking
 • Je hebt last van afscheiding uit de tepel
 • Er komt bloed uit de tepel
 • Je hebt rode huiduitslag op de borst
 • Je hebt kuiltjes in de huid van de borst

Wat doe je als je de symptomen van borstkanker herkent?

Het belangrijkste is dat je bij de symptomen de plekjes goed in de gaten houdt. Je kunt meteen een afspraak bij de arts maken, maar veel mensen wachten het vaak af om te kijken of dat het nog gaat veranderen. Je kunt beter meteen handelen zodat de arts kan kijken wat er gaande is. Soms kan het gaan over melkklieren, maar dit kun je maar beter laten onderzoeken.

Zorg er voor dat je binnen een paar dagen naar de arts gaat en de arts zal je borst onderzoeken. Geef duidelijk aan wat je voelde en wanneer, als je andere veranderingen opmerkt geef dit dan aan zodat de arts een goed beeld heeft van wat er gaande is.

Snel handelen is het beste bij borstkanker

Als je een plekje opmerkt kun je het beste meteen een afspraak maken bij de huisarts. Er kan dan meteen worden gekeken of dat het over borstkanker gaat of niet. Mocht het niet zo zijn dan ben je gerust gesteld en als het wel zo is, dan heb je een grotere kans op genezing omdat er snel gehandeld is.

Daarom dien je bij een verdenking contact op te nemen met de arts zodat je zelf ook zeker weet dat er snel gehandeld kan worden. Er wordt onderzoek gedaan, bijvoorbeeld een foto, of er wordt een punctie genomen op de plaats waar bijvoorbeeld een bultje is ontdekt. Op die manier kan er gekeken worden of dat het over een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Aan de hand daarvan wordt vastgesteld wat er wordt gedaan.

 • Is het goedaardig? Dan hoeft er niets aan gedaan te worden, je houdt het goed in de gaten. Als het toch gaat veranderen kun je een keuze maken om het weg te halen maar dat hoeft niet perse.
 • Is het kwaadaardig, dan kan de arts je adviseren de borst te amputeren, of er kan een borstsparende operatie gedaan worden, afhankelijk in welk stadium de borstkanker is gevorderd (dus wanneer het wordt ontdekt). Als het op tijd wordt ontdekt dan is het vaak pas in een beginstadium en kan er veel worden gedaan om de borstkanker te genezen.
Afdrukken
Meer in Borstkanker
Risicofactoren borstkanker
De risicofactoren van borstkanker

Er zijn altijd risicofactoren bij ziekten, ook bij borstkanker. Het kan zijn dat je een of meerdere risicofactoren hebt, daarbij...

Sluiten