Liona

Borstkanker behandelen na een goede diagnose

Borstkanker behandelen na een goede diagnose

Als je een vermoeden hebt dat je borstkanker hebt, dan is het belangrijk dat je je eerst goed laat onderzoeken zodat er een goede diagnose gesteld kan worden. Er wordt gekeken welke soort borstkanker je hebt, in welk stadium deze zich bevindt en hoe je gezondheidstoestand is.

  • Veel mensen moeten een operatie ondergaan om de tumor te verwijderen.
  • Er kunnen twee operaties gedaan worden wanneer je borstkanker hebt. Er kan namelijk een borstamputatie worden gedaan, een andere naam daarvoor is een mastectomie. Er kan ook worden gekozen voor een borstsparende operatie, dit noemen we ook wel lumpectomie. Hierbij wordt alleen de tumor verwijderd en de borsten blijven gespaard.
  • Er zijn nog meer operaties die je kunt ondergaan wanneer je borstkanker hebt. De lymfeklieren in de oksels worden onderzocht. Als daar niets te vinden is dan mogen ze vaak blijven zitten. Maar als ze aan zijn getast met kankercellen dan worden ze verwijderd. Op deze manier wordt een nieuwe kankerhaard voorkomen.
  • Er kan altijd een borstreconstructie worden gedaan en dan wordt er een nieuwe borst aangemeten. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het kan meteen worden gedaan na de borstamputatie, maar het kan ook een poosje na de operatie worden gedaan. Kies je voor de borstreconstructie dan zijn er vaak meerdere operaties nodig.
  • Als een vrouw geen borstreconstructie wil dan kan er gekozen worden voor een uitwendige siliconenprothese.
  • Na de mastectomie krijgen vrouwen vaak de keuze om de borsten een nieuw profiel te geven en hier wordt vaak gebruik van gemaakt.

Radiotherapie als behandeling

Na de operatie aan borstkanker kan er radiotherapie worden toegepast. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van ioniserende bestraling op de bepaalde plek om de kanker te bestrijden. Het wordt vaak toegepast samen met andere therapieën, zeker bij de borstsparende operatie. De bestraling kan op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Inwendige bestraling, dit wordt niet zo vaak toegepast
  • Uitwendige bestraling, dit wordt gedaan met behulp van een bestralingstoestel en wordt vaker toegepast

Er zijn wel bijwerkingen namelijk een reactie van de huid en vermoeidheid.

Chemotherapie bij de behandeling

Als er gekozen wordt voor chemotherapie dan wordt er gebruik gemaakt van cytostatica  oftewel celdodende of celdelingremmende medicijnen. Er bestaan verschillende soorten cytostatica. Ze hebben allemaal een eigen werking. Deze therapie wordt ingezet na de operatie zodat de terugkeer van kanker voorkomen kan worden.

Dit wordt bij vrouwen met een verhoogd risico in ieder geval gedaan, zij lopen namelijk een grotere kans dat de kanker terug kan keren. Sommige chemotherapie wordt al voor de operatie gegeven. De therapie kan ook bijwerkingen hebben, de een zal er last van hebben en de ander niet.

Hormonentherapie als behandeling

Er kan voor hormonentherapie als behandeling worden gekozen. De borstkankercellen zijn vaak afhankelijk van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zodat ze kunnen groeien. Het gaat dan over de hormoongevoelige borstkanker. De therapie is er dan op gericht dat de productie van de hormonen beperkt wordt of dat de invloed dan wordt verminderd.

De therapie kan in een vroeg stadium de overlevingskansen van de vrouw verhogen. Wanneer er uitzaaiingen zijn dan kan het ontstaan van de kankercellen tijdelijk stop worden gezet met deze behandeling.

Afdrukken
Meer in Borstkanker
Behandeling van borstkanker
Behandeling van borstkanker

Er zijn verschillende vormen van borstkanker en deze hebben allemaal een eigen behandelmethode. De behandelmethode die wordt gekozen hangt ook...

Sluiten