Liona

Bloeduitstortingen soorten

Er zijn verschillende soorten bloeduitstortingen. Een andere naam voor bloeduitstortingen is hematomen. Als het over een bloeduitstorting gaat, dan gaat het over een ophoping van bloed in het lichaam, dit vindt plaats buiten de bloedvaten. Meestal zijn ze het gevolg van een stoot tegen het lichaam. Maar er zijn verschillende soorten. De blauwe plek komt het meeste voor, maar er zijn nog meer soorten die je kunt onderscheiden:

  • Blauwe plek: Het wordt ook wel een ecchymose genoemd. Deze vorm komt het meeste voor.
  • Purpura: Bij purpura gaat het over roodbruine vlekken, ook wel eens purperkleurig, die zich net onder de huid bevinden.
  • Hematoom: Dit is een grote, donkere en opgezwollen kneuzing en wordt veroorzaakt door het scheuren van de kleine bloedvaatjes. Als het over een hematoom gaat, dan gaat het over een groot bloedvat. Het voelt hard aan en warm, het is ook pijnlijk. Koelen kan noodzakelijk zijn en kan de pijn verminderen.
  • Petechiën: Bij de petechiën gaat het over de puntvormige rode of paarse vlekken in de huid.
  • Inwendige hematomen: Als het over de inwendige hematomen gaat, dan gaat het bijvoorbeeld over een schedelholte, de buikholte of de borstholte, dit is gevaarlijk.

Inwendige bloeduitstortingen

Als het gaat over de inwendige bloeduitstortingen dan zijn het vaak ernstige bloeduitstortingen. Als het over de schedelholte gaat dan kan er een gevaar optreden omdat het hersenweefsel verdrongen kan worden. In de borst- of de buikholte kunnen de inwendige bloeduitstortingen leiden tot een shock. Dan is er nog een brilhematoom, dit is een bloeduitstorting in het onderhuidse bindweefsel. Het vindt plaats rondom de ogen, dit kan optreden als gevolg van een schedelbreuk. Rondom de ogen komt dan een paarse of rode ring en deze is vaak gezwollen.

Het behandelen van de bloeduitstortingen

Als je een bloeduitstorting wilt behandelen dan is koelen een goede optie. Tot 48 uur na het ontstaan van de bloeduitstorting mag je ijs gebruiken, dit zou je dan 15-20 minuten kunnen doen. Je mag in ieder geval een aantal keren per dag koelen, dit kan de pijn verminderen en soms zelf helemaal wegnemen (tijdelijk of blijvend). Daarnaast wordt de zwelling ook minder. Wanneer je op je been of op je arm een bloeduitstorting hebt, dan kun je kussens onder arm of been leggen om ze te laten rusten. Er kan eventueel ook een crème worden gebruikt, dit kan de genezing van de bloeduitstorting dan iets versnellen. Een warm bad moet je vermijden, want dan kan de zwelling alleen maar toenemen!

Afdrukken
Meer in Blauwe plekken
Purpura

Er zijn veel verschillende huidaandoeningen waar je last van kunt krijgen, purpura is er daar één van. Bij purpura is...

Sluiten