Liona

Bloedneuzen bij kinderen zijn onschuldig

Bloedneuzen bij kinderen zijn onschuldig

Kinderen krijgen sneller te maken met een bloedneus dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen gevoeliger zijn voor bloedneuzen. Een kind heeft namelijk sneller te maken met uitdroging in de neus. Maar ook zijn kinderen een stuk wilder dan volwassenen. Kinderen vallen nog al eens, en daarbij is een bloedneus gemakkelijk opgelopen, een val op het stuur van de fiets, een bal op de neus enz. Vaak is een bloedneus bij kinderen onschuldig en zul je je geen zorgen hoeven maken. Het bloeden zal wel even gestopt moeten worden, maar er is niks aan de hand en het kind zal lekker verder kunnen spelen.

De oorzaken van een bloedneus bij kinderen

Door uitdroging krijgen kinderen snel een bloedneus. Als er bijvoorbeeld een omschakeling plaatsvindt van het weer, dan bestaat er de kans dat een kind een bloedneus krijgt. Wanneer het winter is, dan kan de lucht in huis erg droog zijn, dan kan er een bloedneus ontstaan bij kinderen omdat ze hier gevoelig voor zijn.

Wanneer kinderen een bloedneus hebben dan zit er vaak een bloeding in het voorste deel van de neus. De bloedvaatjes die daar zitten, zijn erg gevoelig. Een bloeding in het voorste gedeelte van de neus is niet gevaarlijk, het bloed zal dan immers niet in de keel terecht komen.

  • Kinderen peuteren vaak in de neus, daardoor kan er ook een bloedneus ontstaan. Wanneer een kind met een vinger in de neus zit, kan die vinger wondjes veroorzaken waardoor er een bloeding in de neus ontstaat.
  • Maar ook hard snuiten van de neus kan bij een kind een bloedneus veroorzaken, net als een klap. Een verkoudheidje kan er ook voor zorgen dat er een bloeding ontstaat in de neus van een kind.
  • Kinderen zijn vaak aan het spelen en aan het stoeien. Een ‘tik’ tegen de neus kan er al voor zorgen dat een kind een bloedneus krijgt.

De bovenstaande oorzaken zijn onschuldig, een bloedneus van een kind kan vervelend zijn maar er is vaak niets ernstigs aan de hand. Het bloeden zal gestopt moeten worden maar een kind zal er niets aan over houden, behalve de schrik. Blijf daarom als ouder rustig, dit stelt je kind op zijn gemak.

Behandelen van bloedneuzen bij kinderen

Bloedneus bij kinderenWanneer een kind een bloedneus heeft zul je dit moeten behandelen. Kalmeer als eerste je kind en geef aan dat je hulp kunt bieden om de bloedneus te stoppen. Zorg ervoor dat het kind rechtop zit en houdt ongeveer 10 minuten de neusvleugels dicht, dit kan het kind ook zelf doen. Bij jonge kinderen kun je dit het beste zelf doen. Om het bloed niet in te slikken kun je het kind iets naar voren laten buigen.

Als het bloeden om een of andere reden niet wil stoppen dien je contact op te nemen met je huisarts. Ook wanneer een kind vaker te maken krijgt met een bloedneus is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Afdrukken
Meer in Bloedneus
Bloedneus behandelen
Een bloedneus behandelen

In veel gevallen gaat het bij een bloedneus vaak om kleine bloedingen in je neus. Het is daarom in de...

Sluiten