Liona

Bloedneus

Je hebt vast wel eens een bloedneus gehad. Of je hebt het wel eens gezien bij iemand anders. Een bloedneus is in de meeste gevallen erg onschuldig. Er komt wat bloed uit je neus, soms veel, soms weinig. Dat kan gebeuren als je bijvoorbeeld een bal op je neus hebt gekregen of er is een adertje binnenin je neus geknapt. Maar het kan ook zijn dat een medisch probleem de oorzaak is. Wanneer je een bloedneus hebt ga je niet snel naar een dokter toe, binnen een korte tijd is immers het bloeden weer gestopt. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor het ontstaan van een bloedneus.

De oorzaken van een bloedneus

In de meeste gevallen ontstaat een bloedneus in het tussenschot van je neus, het komt dan voor in het voorste deel voor je neus. Zo’n bloedneus kan geen kwaad. Een gesprongen bloedvat kan de oorzaak van een bloedende neus zijn, maar ook kan het zijn dat de binnenkant van de neus compleet is uitgedroogd. Een droog klimaat of droge lucht in huis kan er voor zorgen dat je neusmembranen uitdrogen, hierdoor kunnen er harde korstjes ontstaan. Deze korstjes kunnen vervolgens gaan prikkelen en een bloedneus volgt dan vaak. Ook een medische aandoening of medicijnen kunnen ten grondslag liggen aan een bloedneus. Een neusspray, medicijnen tegen hooikoorts of een aspirine kan tot een bloedneus leiden. Deze medicatie zorgt namelijk voor dun bloed. De oorzaken op een rijtje:

  • Gesprongen bloedvat;
  • Uitdroging van de neus;
  • Medische aandoening;
  • Medicijnen;
  • Verkoudheid.

De symptomen van een bloedneus

Een symptoom wat je natuurlijk direct ziet, is dat er bloed uit je neus stroomt. Wanneer er sprake is van een bloedneus in een ernstige vorm kunnen er ook andere symptomen om de hoek komen kijken. Je kunt dan denken aan een duizelig gevoel, flauwvallen of verwardheid. Wanneer je een zeer ernstige bloedneus hebt kun je zelfs in shock raken.

Het behandelen van een bloedneus

Als je een bloedneus hebt, moet je direct rechtop gaan zitten. Je moet dan ongeveer voor 10 minuten je neus dichtknijpen. Je moet dan zorgen dat je je neusvleugels dicht knijpt. Als er toch nog bloed uit je neus blijft komen moet je nog even wat langer je vleugels dichthouden. Wanneer het dan nog blijft bloeden doe je er goed aan om contact op te nemen met een huisarts.

Wanneer je een bloedneus hebt gehad, is het raadzaam om na een bloedneus even een lange tijd niets te doen met je neus, dat wil zeggen dat je geen zware inspanningen moet doen. Ook moet je je neus niet snuiten, bloedklontertjes kunnen dan immers los raken. Dan bestaat de kans op een nieuwe bloedneus.

Bloedneuzen bij kinderen

Kinderen krijgen vaker en sneller een bloedneus dan volwassen mensen. Dat komt omdat kinderen een stuk gevoeliger zijn dan volwassenen voor een bloedneus. Door uitdroging krijgen kinderen vaak een bloedneus. Kinderen peuteren ook vaker in hun neus, snuiten harder en krijgen vaker te maken met bijvoorbeeld een klap of slag op hun neus. Dat kan tot een bloedneus leiden. Ook een verkoudheid is snel opgelopen bij kinderen waardoor er gemakkelijk een bloedneus kan ontstaan.