Liona

Een bloedneus behandelen

Een bloedneus behandelen

In veel gevallen gaat het bij een bloedneus vaak om kleine bloedingen in je neus. Het is daarom in de meeste gevallen erg gemakkelijk om zelf de bloeding een halt toe te roepen. Dit kun je doen op een wijze die door veel mensen wordt gehanteerd. Er zijn een aantal belangrijke punten die moeten worden opgevolgd om het bloeden in de neus te stoppen. Door allerlei oorzaken kan er een bloedneus ontstaan. Natuurlijk is een vechtpartij een heftig voorbeeld, maar een bloedneus kan ook ontstaan door bijvoorbeeld uitdroging. Als er een bloedneus optreedt, knapt er vaak een bloedvat in de neus. Dit bloeden zal dan gestopt moeten worden.

Een bloedneus behandelen en stoppen

Wanneer je een bloedneus hebt, moet je het volgende doen:

  • Ga rustig zitten op een stoel;
  • Snuit vervolgens je neus om al het bloed weg te snuiten;
  • Knijp je neus dicht, kijk ondertussen niet of het bloeden al gestopt is. Het is belangrijk om 10 minuten echt je neus dicht te knijpen;
  • Het is verstandig om met je hoofd iets voorover te buigen;
  • Blijf rustig ademen, door je mond;

Er is ook een speciale gel te koop, deze spuit je zachtjes in je neus. Deze gel zal er voor zorgen dat de bloedneus gestopt wordt.

Wat te doen na het behandelen van een bloedneus?

Huisarts bloedneusHet is verstandig om 12 uur na een bloedneus geen zware inspanningen te doen, te rennen, te tillen enz. Dit kan er immers voor zorgen dat er weer een nieuwe bloedneus ontstaat. Het is aan te raden om ongeveer twee dagen jezelf in acht te nemen, een pas op de plaats.

Je moet dan denken aan geen zware dingen tillen en niet sporten, ook huishoudelijke taken zet je op een laag pitje, om de kans op een nieuwe bloedneus zo klein mogelijk te maken. Ook moet je overgangen van koud naar warm vermijden, een hete douche nemen is dus iets wat je niet moet doen. Een warme drank moet je ook niet nemen na een bloedneus. En ook roken is uit den boze.

Naar een huisarts

Wanneer een bloedneus maar niet wil stoppen, is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts. Een huisarts kan dan naar je bloedneus kijken en eventueel medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen kunnen er voor zorgen dat de bloedvaatjes in je neus samentrekken, zodoende stopt het bloeden.

Ook is het mogelijk om je neus met een tampon of gaasverband op te vullen. Wanneer een bloedneus erg vaak voorkomt, kan het zijn dat er iets aan de hand is met je neus, ga dan ook langs een huisarts.

Ook bij een bloedneus in combinatie met bloedverdunners moet je naar een huisarts gaan. Een huisarts kan in veel gevallen bepalen wat er dan moet gebeuren en of er bijvoorbeeld medicijnen nodig zijn.

Afdrukken
Meer in Bloedneus
Wat te doen bij bloedneus baby
Baby’s en bloedneuzen zijn niet ongewoon

Net als bij kinderen kunnen er ook bij baby’s bloedneuzen ontstaan. Wanneer je merkt dat je baby een bloedneus heeft,...

Sluiten