Liona

Bloedarmoede behandel je het beste zo

Bloedarmoede behandel je het beste zo

Als er bij een patiënt bloedarmoede is geconstateerd dan zal dit direct behandeld moeten worden. Als er sprake is van bloedarmoede dan is er niet te weinig bloed in het lichaam, maar er zitten te weinig rode bloedcellen in je bloed. Het kan ook zijn dat de rode bloedcellen niet meer goed hun taken uitvoeren. De rode bloedcellen zorgen er immers voor dat het zuurstof in het bloed zal worden vervoerd. Wanneer er te weinig hemoglobine (eiwit) in het bloed zit, zal er bloedarmoede optreden. Er zijn allerlei symptomen die erop kunnen duiden dat er sprake is van bloedarmoede. Zo kun je denken aan slaap-en concentratieproblemen, onverklaarbare vermoeidheid en hoofdpijn. Maar hoe behandel je bloedarmoede nu eigenlijk het beste, wat moet je er tegen doen?

Bloedarmoede behandelen

Er zijn verschillende manieren om bloedarmoede te behandelen. Welke manier het beste is, hangt helemaal af van de situatie. Wanneer er bijvoorbeeld een tekort aan ijzer is in het lichaam, dan kan dit tekort worden aangevuld door bijvoorbeeld een tablet of een drankje. Het kan ook zijn dat een vrouw tijdens een menstruatie veel bloed verliest. Om dit tegen te gaan kan een vrouw de anticonceptiepil nemen, echter heeft deze pil wel bijwerkingen (dat hoeft niet voor elke vrouw te gelden).

Een veel voorkomende oorzaak is een tekort aan vitamine B12. Wanneer dit wordt geconstateerd zal dit tekort moeten worden aangevuld. Soms kan het zijn dat een lichaam helemaal geen vitamine B12 opneemt. Het tekort zal dan moeten worden aangevuld door middel van een injectie. Als het lichaam wel vitamine B12 opneemt, maar dit onvoldoende doet, dan kunnen voedingssupplementen ook een uitkomst zijn.

Pijnstillers oorzaak van bloedarmoedeHet kan ook zijn dat je een pijnstiller gebruikt die er voor zorgt dat het maagslijmvlies beschadigd raakt. Je kunt hierbij dan langere tijd kleine hoeveelheden bloed verliezen. In zo’n geval is overleg met je arts noodzakelijk. Je kunt dan beter overstappen op een andere pijnstiller.

Bij een ernstige vorm van bloedarmoede kan een arts er ook voor kiezen om een bloedtransfusie te geven. Dan worden er nieuwe rode bloedcellen in het lichaam gebracht. Het effect is direct merkbaar, maar de werking duurt slechts een bepaalde tijd.

Behandeling per situatie

De behandeling van bloedarmoede verschilt per situatie. Het is dus moeilijk te zeggen welke manier het beste zal zijn. Wanneer een patiënt naar een arts zal gaan, dan zal een arts eerst een grondig onderzoek moeten doen. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld in welke fase de bloedarmoede zich bevindt. Dan kan ook de ernst van de situatie bepaald worden. Elk symptoom kan weer op een andere manier bestreden worden. Wanneer de bloedarmoede nog maar in de beginfase zit, dan worden er andere behandelingsmethoden aangeraden dan wanneer de bloedarmoede al in een vergevorderd stadium zit. Hoe verder bloedarmoede gevorderd is, hoe acuter er in gegrepen zal moeten worden. Een arts kan hier het beste over oordelen. Wanneer er symptomen optreden die kunnen duiden op bloedarmoede, moet direct een arts worden geraadpleegd.

Afdrukken
Meer in Bloedarmoede of anemie
Anemie behandelen
Anemie, behandel het meteen

Wanneer er sprake is van anemie, dan moet dit direct behandeld worden. De behandeling hangt af van de oorzaak en...

Sluiten