Liona

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking wordt ook wel een appendicitis genoemd. Het komt vrij veel voor. Een op de vijftien mensen krijgt hier mee te maken. Het is vaak een acute ontsteking. Je hebt dan een hevige pijn in de onderbuik.

Hoe kun je een blindedarmontsteking herkennen?

De meeste mensen hebben bij de blindedarmontsteking een stekende pijn in de onderbuik. Het begint vaak bij de navelstreek en de pijn zakt dan naar de onderbuik (rechts). Sommige mensen zijn ook misselijk en klagen over koorts. Anderen moeten ook braken. Je hoeft niet alle symptomen te hebben om een blindedarmontsteking te hebben, maar vaak heb je veel buikpijn en last van koorts (vanwege de ontsteking).

Oorzaak van de blindedarmontsteking

Je vindt de blindedarmontsteking in de buik waar de dunne darm over gaat in de dikke darm. Er zijn heel diverse oorzaken. Vaak krijgen mensen er mee te maken bij een indikking van de ontlasting. Maar je kunt ook last hebben van een ontsteking in de darm. Bij andere mensen wordt als oorzaak een worminfectie van de darm gevonden.

De behandeling inzetten

Als je een blindedarmontsteking hebt dan moet dat worden behandeld. De arts zal je blindedarm verwijderen. Er wordt een snee gemaakt in de onderbuik of ze kiezen voor een kijkoperatie. Het is geen zware ingreep, maar je moet vaak wel vier of vijf dagen in het ziekenhuis blijven en dan mag je weer naar huis. Er kunnen echter wel complicaties optreden en dan is de kans groot dat je langer moet blijven. Na die vijf dagen kun je vaak weer wat eten. Na zeven dagen mogen je hechtingen er uit, maar voordat je alles weer kunt doen ben je vaak wel een paar weken verder. De wond moet herstellen en sommige mensen zijn nog lange tijd na de ingreep moe.

Hoe handel je bij vermoeden van een blindedarmontsteking?

Wanneer je veel buikpijn hebt en je hebt last van de andere symptomen van een blindedarmontsteking, dan kun je maar beter contact opnemen met de huisarts zodat er gekeken kan worden of hier sprake van is. Als dat zo is dan word je meteen doorverwezen naar het ziekenhuis. Het belangrijkste is dat je nu laat onderzoeken of het een blindedarmontsteking is:

  • Ga naar de huisarts
  • Geef je klachten aan
  • Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan
  • Bij vermoeden van een blindedarmontsteking kan er meteen bloed worden geprikt of je moet meteen naar het ziekenhuis
  • Een acute blindedarmontsteking is vaak meteen te herkennen en dan word je meteen doorverwezen en geopereerd. Een acute blindedarmontsteking kan namelijk levensgevaarlijk zijn omdat die op “springen” staat (met een ernstig gevolg namelijk buikvliesontsteking).
Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Behandeling tegen een blindedarmontsteking

Als er sprake is van een blindedarmontsteking, dan zal de huisarts je snel doorverwijzen naar het ziekenhuis. Daar zal de...

Sluiten