Liona

Blindedarmontsteking symptomen

Als je last hebt van een blindedarmontsteking dan ken je de symptomen. Maar mensen die nog niet weten hoe je een blindedarmontsteking kunt herkennen dienen zeker verder te lezen. Het is van belang dat je een blindedarmontsteking kunt herkennen, want het kan levensbedreigend zijn wanneer deze acuut is.

  • Bij een blindedarmontsteking heb je last van pijn rondom de navelstreek.
  • De pijn zakt langzaam weg naar rechts onderin de buik.
  • De pijn bij een blindedarmontsteking wordt steeds erger.
  • Je voelt iedere beweging die je maakt en bij diep ademhalen heb je veel pijn, dit geldt ook voor niezen en hoesten.

De pijn van de blindedarmontsteking kan volgens veel mensen niet goed worden omschreven. Mensen geven wel aan dat het een pijn is die zij nog nooit eerder gevoeld hebben. Niet iedereen heeft last van pijn rechts onderin de buik. Kinderen jonger dan twee jaar hebben dit niet en oudere mensen en zwangere vrouwen ook niet. Het kan zijn dat er pijn in de zij is, omdat de blindedarm van positie is veranderd. Andere symptomen zijn:

Je hoeft niet altijd last te hebben van koorts. De koorts krijg je vaak pas na de andere symptomen. Je hebt niet altijd last van alle symptomen bij een blindedarmontsteking. Soms kan een blindedarmontsteking zich ontwikkelen tot een buikvliesontsteking, dit is wanneer je er niet op tijd bij bent. Als je te lang wacht met naar de dokter gaan en er wordt te laat geopereerd, dan kan dit het gevolg zijn. Dit is een ernstige aandoening, want dan kan de darminhoud in je maag stromen en hier zitten veel bacteriën in. De symptomen van een blindedarmontsteking worden in korte tijd vaak erger. Als dit bij jou zo is dan kan er sprake zijn van een blindedarmontsteking en dan is het van belang dat je zo snel mogelijk een arts gaat raadplegen. Het kan dan onderzocht worden:

  • Is er een vermoeden van een blindedarmontsteking? Je krijgt dan meteen een verwijzing naar het ziekenhuis. Je moet daar waarschijnlijk meteen geopereerd worden. Er worden wel wat lichamelijke onderzoeken gedaan maar snel daarna zal de operatie plaatsvinden. Het is belangrijk dat je er op tijd bij bent zodat je je weer beter gaat voelen.
  • Is het geen blindedarmontsteking? Dan kan het zijn dat je een darmontsteking hebt of dat de ontlasting in de weg zit. Ook daar kun je veel last van hebben. Er kan dan eventueel een laxeermiddel worden gegeven. Bij een darmontsteking moet je rust houden en dan gaat het vaak na een paar dagen weer beter.

Wanneer ga je naar de dokter?

Je gaat bij een vermoeden van een blindedarmontsteking naar de dokter. Als je deze symptomen hebt (dat hoeven ze niet allemaal te zijn) kan er sprake zijn van een blindedarmontsteking. Je legt het de dokter uit en er wordt meteen onderzoek verricht. Als het een acute blindedarmontsteking zal de pijn in korte tijd snel heviger worden en moet je meteen geopereerd worden, omdat het anders levensgevaarlijk kan zijn (buikvliesontsteking).

Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Darmontsteking oorzaken

Wanneer er sprake is van een darmontsteking ben je misschien benieuwd waar het vandaan komt. Er kunnen echter verschillende oorzaken...

Sluiten