Liona

Blindedarmontsteking complicaties

Er kunnen altijd complicaties optreden, ook bij een blindedarmontsteking. Het komt niet zo heel vaak voor, maar er zijn wel complicaties. Wat kan er gebeuren?

Buikvliesontsteking

Er kan een buikvliesontsteking optreden, dit kun je krijgen als gevolg van een blindedarmontsteking. De blindedarm is dan gaan scheuren en dit krijg je vaak wanneer je niets aan de klachten doet. Als je een blindedarmontsteking hebt dan merk je dat vaak wel, je moet dan naar de huisarts gaan en het laten onderzoeken. Doe je dat niet dan loop je dus een kans op een buikvliesontsteking. Als een operatie te lang uit wordt gesteld dan kan dit ook gebeuren. Dit wil zeggen dat je darminhoud in je buikholte terecht kan komen, hier zitten ook veel bacteriën in.

De buikvliesontsteking is een ernstige aandoening. Het kan zijn dat je je ineens beter voelt als je blindedarm is gescheurd, maar niet veel later wordt de onderbuik gevuld met vloeistoffen en gas. Je buik voelt hard en gespannen aan. Vanaf dat moment gaat je buik veel pijn doen. Je kunt geen ontlasting meer laten gaan, je kunt ook koorts krijgen en veel dorst. Je gaat minder vaak naar de wc om te urineren. Als je een buikvliesontsteking op hebt gelopen als gevolg van een blindedarmontsteking dan moet er meteen geopereerd worden. Heb je een vermoeden dat je een buikvliesontsteking hebt? Dan dien je meteen naar het ziekenhuis te gaan zodat er meteen gehandeld kan worden.

Abces

Er kan een abces optreden. Het kan zijn dat er een infectie bij komt en dat kan weer leiden tot een abces, in dit geval een opeenhoping van etter. Dit kan pijnlijk zijn. Het kan een klein abces zijn, maar ook een groot abces. Het abces moet meteen behandeld worden. Anders kan het in een buikvliesontsteking overgaan en dat is gevaarlijk.

Complicaties bij een Blindedarmontsteking

Wanneer je geopereerd bent aan de blindedarm dan word je goed in de gaten gehouden. Er is natuurlijk altijd een kans op complicaties en wanneer deze optreden ben je ook langer dan de gebruikelijke vier tot vijf dagen in het ziekenhuis. Als alles goed gaat kun je na vijf dagen weer eten en zijn de hechtingen er na zeven dagen vaak uit. De wond is dan goed dicht en gaat nu verder genezen. Sommige mensen gaan vrij snel na de blindedarmontsteking weer aan de slag, maar het is beter dat je rustig aan gaat doen en alles even goed laat herstellen. Het is dan wel geen flinke ingreep, maar je hebt toch een operatie gehad en je lichaam moet hiervan kunnen herstellen dus geef je lichaam hier ook de tijd voor.

Zorg dat je de blindedarmontsteking symptomen kunt herkennen zodat je op tijd naar de huisarts kunt gaan. Het kan anders ernstige gevolgen hebben zoals je hebt kunnen lezen en als je de symptomen herkent en je hebt een vaag vermoeden van een blindedarmontsteking, ga dan naar de huisarts, liever een keer te vaak dan te lang wachten en een groot risico lopen op de ernstige buikvliesontsteking!

Afdrukken
Meer in Darmontsteking
Een darmontsteking behandeling

Wanneer je een darmontsteking hebt, is het belangrijk dat deze behandeld wordt. Maar hoe de behandeling er uit gaat zien...

Sluiten