Liona

Blauw oog

Als je last hebt van een blauw oog dan kan dat komen door een vechtpartij, iemand heeft je op je oog geslagen. Maar het kan ook zijn dat je met je oog ergens tegenaan bent gelopen, bijvoorbeeld tegen een kastdeur of een klink van een deur. Als je in de buurt van je oog een klap of een stoot krijgt kun je last krijgen van een blauw oog. Maar wat kun je doen aan een blauw oog?

Een oogtrauma?

Het kan zijn dat je een oogtrauma op hebt gelopen. Dan moet er eerst worden gekeken of het oog zelf geen schade op heeft gelopen. De pijn moet eerst worden bekeken en je moet kijken of je nog voldoende ziet. De pijn wordt snel minder, de pijn hoeft niet helemaal weg te zijn. Bij aanraking zal de pijn bij een blauw oog nog langere tijd aanwezig zijn. Het kan zijn dat de oogomtrek en het ooglid gezwollen zijn. Na een paar uur kan het minder pijnlijk worden, maar dit kan ook een paar dagen aanzienlijk pijn blijven doen (bij aanraking). Als er sprake is van een flink trauma bij het oog dan kan het zicht zijn veranderd. Iemand kan dan dubbel zien of alles kan troebel zijn.

  • Is er geen sprake van aanhoudende pijn?
  • Is het gezichtsvermogen niet aangetast?
  • Is er verder niet aan de hand?

Dan zal het waarschijnlijk gaan over een eenvoudige ecchymose. Dit noemen we ook wel een bloeduitstorting en daarom wordt de plek rondom het oog blauw. Er moet dan wel een arts worden geraadpleegd. Als je een klap op je oog krijgt kan het netvlies loskomen of er kan een bloeding zijn in het oog. Het ooglid kan ook gezwollen zijn, hoe dan ook, een bezoekje aan de arts is dan aan te raden om vast te stellen of dat er verdere schade is aan het oog.

Wat als het ecchymose is?

Ecchymose gaat samen met een kleine ophoping van bloed dat zich onder de huid bevindt. Het kan zijn dat een aantal kleine bloedvaatjes uiteen zijn gespat. Het klinkt akelig, maar het valt vaak wel mee. De huid kan rood zijn of zwart kleuren. Na een paar dagen wordt het minder en zal het geel kleuren en dan wordt het vanzelf minder. Het kan worden vergeleken met een gewone blauwe plek, alleen moet er bij het oog wel worden gekeken of dat er verder geen schade is. Een klap op je oog zorgt snel voor een blauw oog, maar er moet verder niets gaande zijn anders kan er heel wat schade optreden. Ga daarom op tijd naar de arts zodat hij je ogen na kan kijken en je ook met een gerust gevoel naar huis kunt gaan. Mocht er nu wat meer aan de hand zijn, dus meer dan alleen een blauw oog, dan kan er meteen worden gehandeld. 

Afdrukken
Meer in Blauwe plekken
Behandeling voor blauwe plekken

Als je last hebt van blauwe plekken, dan wil je er vaak zo snel mogelijk vanaf. Zeker als ze op...

Sluiten