Liona

Blaaskanker

Er krijgen in België regelmatig mensen de diagnose blaaskanker. Bij de meeste mensen gaat het over een tumor die ontstaat vanuit het slijmvlies van de blaas. Er is momenteel nog niet zoveel bekend over de oorzaken van blaaskanker. Mensen die roken hebben echt een verhoogde kans om blaaskanker te ontwikkelen. Er is echter ook een erfelijke vorm van blaaskanker. Als meerdere familieleden de diagnose blaaskanker hebben gehad, dan heb je een grotere kans om het ook te ontwikkelen. Je kunt je dan eerder laten controleren en dit met de arts bespreken.

Klachten bij de blaaskanker

Als je een tumor hebt in de blaas dan zou je verwachten dat je vaak duidelijke klachten hebt, maar dat is niet zo. Veel mensen hebben last van bloed in de urine, ze voelen er meestal niets van en hebben geen pijn. Het bloedverlies gaat vanzelf weer over. Maar als je dit een keer hebt gemerkt of meerdere keren is het van belang dat je het in de gaten houdt. Je kunt ook last hebben van pijn bij het plassen en je moet misschien wel vaker dan normaal naar de wc.

  • Als je deze klachten hebt dien je naar de huisarts te gaan. Je kunt het beste bespreken waar je last van hebt en dan wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Daarnaast worden de klachten besproken en zal er altijd een bloedonderzoek en urineonderzoek plaatsvinden. Verder onderzoek wordt vaak door de uroloog gedaan.
  • De uroloog kan foto’s maken van de nieren en van de blaas. Er kan eventueel een kijkoperatie plaatsvinden en dan kan er gekeken worden of dat er een tumor in de blaas zit. Als dat zo is dan wordt deze verwijderd.
  • Na een kijkoperatie weet men over wat voor tumor het gaat en hoe diep hij in de wand zit. De tumor wordt onder verdoving weggehaald en daarbij wordt een kijkinstrument in de plasbuis gestopt. Het weefsel dat er uit wordt gehaald wordt altijd onderzocht. De blaas moet als je de ingreep hebt ondergaan even gespoeld worden. Als de tumor heel diep heeft gezeten is er vaak aanvullend onderzoek nodig zodat er gekeken kan worden wat de beste behandeling is. Er kan een echografie worden gemaakt, een CT scan of een MRI scan, zodat alles goed in kaart kan worden gebracht.

Diagnose blaaskanker

Hoe reageer je als je de diagnose blaaskanker krijgt? Je weet niet wat je hoort, maar wellicht had je wel een vermoeden omdat je klachten had. De artsen zullen je er op voorbereiden wanneer zij een vermoeden hebben maar de dagen tot je de uitslag krijgt zijn dan altijd erg spannend. Het is daarom goed dat je alles goed in je op kunt nemen en neem iemand mee zodat je samen hoort wat er aan gedaan kan worden. Misschien ben je overstuur en hoor je niet goed wat de arts allemaal zegt, daarom kun je beter samen gaan zodat de ander je kan steunen en mee kan luisteren.