Liona

Blaaskanker overlevingskans

Blaaskanker overlevingskans

Als je de diagnose blaaskanker krijgt dan zul je flink schrikken en uit het veld geslagen zijn. Je weet niet meteen wat je hoort en er kan veel veranderen in je leven. Het ligt er aan welke ingreep er wordt toegepast. Soms kan de blaas blijven maar soms moet de blaas ook weg worden gehaald. Bij blaaskanker weet je nooit of je helemaal bent genezen want er is altijd een kans dat het terug komt. Er wordt als het over de overlevingskans gaat een periode van vijf jaar na de diagnose aangehouden.

  • Ben je genezen van de blaaskanker? Dan blijf je in ieder geval een aantal jaren onder controle. Wanneer er dan weer blaaskanker wordt geconstateerd zijn ze er snel bij en kan er meteen gehandeld worden.
  • Als er sprake is van niet-spierinvasieve tumoren, dan is de overlevingskans na de terugkeer van de ziekte groot, namelijk 70 tot 90%. Meestal is de blaaskanker die terugkomt niet-spierinvasief. Soms is het spierinvasief, wanneer dit laatste zo is dan zijn de vooruitzichten een stuk slechter.
  • Als het over spierinvasieve tumoren gaat bij blaaskanker, dan is het lastig om de vijf jaar overlevingskans te voorspellen. Hoe het verder gaat zal afhangen van de ernst en de grootte van de tumor. Bij sommige mensen is de overlevingskans 30% en bij anderen 80%.
  • Zijn er uitzaaiingen? Dan zijn de vooruitzichten een stuk slechter. 30% overlevingskans bij de uitzaaiingen in de lymfeklieren 10% overlevingskans bij uitzaaiingen elders in het lichaam.

Je kunt zelf vaak lastig inschatten wat de overlevingskans is, maar de artsen kunnen je hier na een ingreep vaak wel meer over vertellen. Ze doen voorzichtig uitspraken, want je kunt het nooit met zekerheid zeggen. Het is belangrijk dat je wanneer je weer symptomen krijgt of merkt dat het plassen pijn gaat doen weer meteen naar de arts gaat. Vaak kun je dan meteen bij de uroloog terecht en hoeft dat niet eerst via de huisarts omdat je hier al onder behandeling bent.

Normaal kom je hier eens per jaar voor de controle, maar bij twijfel kun je altijd bellen of al eerder een onderzoek laten doen. Zeker wanneer je klachten hebt die er op wijzen dat het terug komt, er moet dan snel worden gehandeld zodat je weer snel van de klachten van de blaaskanker af bent en je kunt hopen op een grote genezingskans!

Afdrukken
Meer in Blaaskanker
Symptomen blaaskanker
Symptomen van blaaskanker

Mensen die de diagnose blaaskanker krijgen hebben niet altijd klachten. In het begin heb je in ieder geval geen duidelijke...

Sluiten